Šta se događa u Teslinoj gigatvornici: Radnici ostaju bez ruku i nogu, kutije im razbijaju glave

1
Radiosarajevo.ba
Šta se događa u Teslinoj gigatvornici: Radnici ostaju bez ruku i nogu, kutije im razbijaju glave
Foto: DPA / DW / Tesla u Grünheideu pored Berlina

U takozvanoj gigatvornici automobilske kompanije Tesla u Grünheideu pored Berlina u razdoblju od juna do novembra prošle godine zabilježen je neuobičajeno veliki broj povreda na radu.

Prema podacima nadležnih ureda i službe spašavanja, u tih nekoliko mjeseci prijavljeno je čak 190 povreda na radu.

Riječ je o povredama koje zahtijevaju najmanje trodnevni izostanak radnika s posla pa ih je kompanija dužna prijaviti.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

U prvoj godini poslovanja tvornice, hitna pomoć je vozilima i helikopterima u tvornicu dolazila na intervenciju u 247 navrata.

Jednom radniku je s nekoliko metara visine na glavu pala kutija teška 50 kg, drugome se tekući aluminij izlio po stopalu, a govori se i o nekoliko slučajeva amputacija uzrokovanih opekotinama ili solnom kiselinom, piše Deutsche Welle pozivajući se na sedmičnjak Stern.

Sindikalisti su pozvali odgovorne na poboljšanje sigurnosti uvjeta na radu.

“Zdravlje radnika je važnije od profita, to vrijedi i za Teslu”, rekao je predstavnik sindikata IG Metall za područje Berlin-Brandenburg-Saska Dirk Schulze.

Sindikat je već i ranije upozorio na nedovoljne sigurnosne standarde u Teslinom pogonu kod Berlina jer se događalo da na bolovanju zbog loših uvjeta bude istovremeno i do 40 posto zaposlenih. U sindikatu strahuju da bi uprava mogla krenuti u potragu za radnicima koji su progovorili o uvjetima u kojima rade.

Poznati automobilski gigant najavio 11 novih modela električnih vozila

Poznati automobilski gigant najavio 11 novih modela električnih vozila

Na udaru kritika se našao i premijer savezne pokrajine Brandenburg Dietmar Vodike kojem nevladine udruge zamjeraju netransparentnost po pitanju odnosa lokalne vlasti prema Tesli. Vodike je rekao da je upoznat s problemom velikog broja ozljeda na radu u toj tvornici, no da nije “glasnogovornik Tesle” pa da o tome priča.

Javni portal Frag den Staat (u prijevodu – Pitaj državu) je podnio tužbu protiv vlasti u Brandenburgu. Traže uvid u protokole redovitih sastanaka uprave Tesle i lokalnih političara. Pokrajina je subvencionirala gradnju pogona s milijardu eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije