Šta se događa: Iznenada preminuo još jedan 'zviždač' koji je otkrivao probleme s Boeingom

2
Radiosarajevo.ba
Šta se događa: Iznenada preminuo još jedan 'zviždač' koji je otkrivao probleme s Boeingom
Foto: Daily Mail / Dean i Barnett, zviždači koji su iznenada preminuli

Takozvani zviždač (whistleblower, eng) koji je identificirao inženjerske probleme u kompaniji koja je opskrbljivala Boeing s trupovima aviona preminuo je u ponedjeljak, doznaje CBS News. Preminuo je nakon brzo šireće infekcije...

Joshua Dean bio je inspektor kvalitete u kompaniji Spirit AeroSystems, koja proizvodi većinu 737 Maxa za Boeing. Dean je u još u oktobru 2022. izrazio zabrinutost zbog pogrešno izbušenih rupa na stražnjem dijelu aviona koje su neophodne za održavanje pritiska u kabini tokom leta.

Deanovi odvjetnici potvrdili su njegovu smrt. Imao je 45 godina.

Razbijen klan švercera drogom u Austriji: Državljanin BiH (35) rukovodio narko bandom iz zatvora

Razbijen klan švercera drogom u Austriji: Državljanin BiH (35) rukovodio narko bandom iz zatvora

"Naše misli i molitve su s Joshom i njegovom obitelji", rekli su odvjetnici Brian Knowles i Rob Turkewitz u izjavi. "Joshov odlazak je gubitak za aviozajednicu i zračnu javnost. Posjedovao je ogromnu hrabrost da se zauzme za ono što je smatrao istinitim i ispravnim i pokrenuo pitanja kvalitete i sigurnosti. Avio kompanije trebale bi ohrabriti i poticati one koji iznesu tu zabrinutost. Inače, sigurnost i kvaliteta uistinu nisu glavni prioriteti ovih kompaniji."

Boeing je priznao krivo izbušene rupe u augustu 2023., napisavši u izjavi da, iako to "nije neposredan sigurnosni problem", kompanija će morati ponovno pregledati i popraviti problematične avione, odgađajući isporuke. Objava je uzrokovala pad dionica Spirita za više od 10 posto sljedeći dan.

Dean je radio u Spiritu od 2019., privremeno je otpušten tokom pandemije i vratio se dok ga kompanija nije otpustila u aprilu 2023. Istrage koje su u toku FAA-e i NTSB-a sugeriraju da je Spirit nadgledao popravke na vratima mlažnjaka Alaska Airlinesa prije eksplozije. Problemi s kontrolom kvalitete u Spiritu toliko su se pogoršali da je Boeing trenutno u pregovorima o ponovnom preuzimanju kompanije kako bi mogao poboljšati svoj nadzor nad problematičnim dobavljačem.

Prije smrti, Dean je za CBS News rekao da su mu osvetili jer je izazvao zabrinutost u javnosti zbog kvalitete Boeinga. Deanova tetka izjavila je za ovu publikaciju da je njen nećak prije nekoliko sedmica otišao u bolnicu zbog problema s disanjem,  gdje je dobio upalu pluća, a zatim pretrpio ozbiljnu bakterijsku infekciju.

Deanova smrt dolazi nekoliko sedmica nakon što je još jedan Boeingov "zviždač", John Barnett, bivši menadžer za kvalitetu tvrtke, navodno počinio samoubistvo. Barnett je bio u Charlestonu, Južna Karolina, u vrijeme svoje smrti, dajući iskaz o fabrici koja proizvodi 787 Dreamliner. Dao je ostavku u kompaniji 2017. godine, navodeći kao razlog stres vezan uz posao.

U Netflixovom dokumentarcu iz 2022. Downfall: The Case Against Boeing, Barnett je tvrdio da su mu se njegovi menadžeri osvetili jer je progovorio. Boeing je, pak, ustvrdio da je riješio pitanja koja je iznio prije nego što je napustio kompaniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije