Misteriozna smrt: Otkrio prljave tajne o sigurnosti Boeinga, sada pronađen mrtav

1
Radiosarajevo.ba
Misteriozna smrt: Otkrio prljave tajne o sigurnosti Boeinga, sada pronađen mrtav
Foto: Boeing / Boeing 737 MAX 8

Bivši zaposlenik Boeinga poznat po izazivanju zabrinutosti oko proizvodnih standarda kompanije pronađen je mrtav u SAD-u.

John Barnett radio je za Boeing 32 godine, do penzionisanja 2017. godine

U danima prije smrti svjedočio je tužbi zviždača protiv kompanije, piše BBC. Boeing je objavio da je tužan zbog smrti gospodina Barnetta. Mrtvozornik okruga Charleston potvrdio je njegovu smrt za BBC u ponedjeljak, 11 marta. Rečeno je da je 62-godišnjak preminuo od "samoranjavanja" 9. marta i da policija provodi istragu.

Mario, glumac magične misli

Mario, glumac magične misli

Barnett je iznio optužbe na račun kompanije u kojima kaže da su radnici pod pritiskom jer su morali namjerno proizvoditi nestandardne dijelove za avione.

Navodno radnici nisu slijedili procedure namijenjene praćenju komponenti kroz fabriku, što je omogućilo proizvodnju neodgovarajućih komponenti.

Zabrinutost da bi se to moglo dogoditi, Barnett je iznio dosta ranije dok je radio za Boeing u Južnoj Karolini, na samom početku.

Tada je rekao da nastojanje da se napravi novi avion znači i ubrzavanje procesa sklapanja, što prema njegovom mišljenju ugrožava sigurnost.

Drama u zraku: Boeing 777 prisilno sletio nakon što mu je otpala guma, u njemu bilo 249 ljudi

Drama u zraku: Boeing 777 prisilno sletio nakon što mu je otpala guma, u njemu bilo 249 ljudi

Prošle sedmice je dao službenu izjavu u kojoj su ga ispitivali Boeingovi advokati, prije nego što ga je unakrsno ispitao vlastiti advokat.

U subotu, 16. marta, je trebao biti podvrgnut dodatnom ispitivanju. Kad se nije pojavio, raspitivali su se u njegovom hotelu. Nakon toga je pronađen mrtav u svom kamionu na hotelskom parkingu. Govoreći za BBC, njegov advokat opisao je ovu smrt kao "tragičnu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije