Šta se dešava u Bahmutu: Dnevno se provede 50 operacije i 500 granatiranja, Zelenski traži oružje

0
Hina
Šta se dešava u Bahmutu: Dnevno se provede 50 operacije i 500 granatiranja, Zelenski traži oružje
FOTO: AA / Borbe na području Bahmuta

Ruska vojska u četvrtak je nastavila napadati razoren istočnoukrajinski grad Bahmut i granatirati Herson, grad na jugu zemlje, saopćili su dužnosnici u Kijevu.

Više od godinu dana nakon početka invazije, Rusija Bahmut vidi kao ključan grad u svojem sporom napredovanju kroz istočnu Ukrajinu.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar na Telegramu je napisala da se teške borbe vode na svim dijelovima istočnog bojišta, dodajući da su napadi odbijeni na većini mjesta.

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

"Najveći dio neprijateljskih napada događa se na području Bahmuta", napisala je dodavši da su ruski zapovjednici preusmjerili vojnike na druga područja.

"Neprijatelj ondje koristi većinu profesionalnih postrojbi te pribjegava silovitim topničkim i zračnim napadima. Svakoga dana neprijatelj u Bahmutu provodi između 40 i 50 operacija te 500 granatiranja", dodala je.

Zapovjednik ruske plaćeničke skupine Wagner rekao je ove sedmice da njegove snage drže 80 posto Bahmuta, no ukrajinska vojska tvrdi da je taj broj preuveličan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i drugi visoki dužnosnici traže od saveznika još oružja kojim se Kijev nada pokrenuti veliku protuofenzivu.

Ukrajinski dužnosnici usredotočeni su na masovnu obnovu koja će biti potrebna, kao i na to da dokažu saveznicima da napreduju u suzbijanju korupcije. Premijer Denis Šmihal obećao je u Washingtonu da će odgovarati za svaki dolar američke pomoći, dodavši da bi obnova trebala početi ove godine.

Osim toga, ukrajinski dužnosnici traže članstvo u NATO-u, za što je Moskva jasno rekla da ga neće prihvatiti.

"Za ulazak Ukrajine u NATO nema alternative", rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov na sigurnosnoj konferenciji na Crnom moru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije