Ukrajina demantovala Prigožina da ruske snage kontroliraju 80 posto Bahmuta

0
Fena
Ukrajina demantovala Prigožina da ruske snage kontroliraju 80 posto Bahmuta
Foto: AA / Ukrajinska vojska

Ukrajinska vojska odbacila je kao neistinitu rusku tvrdnju da je zauzela više od 80 posto grada Bamuta i navela je u srijedu da ukrajiinske snage kontroliraju "znatno" više od 20 posto grada na istoku.

Sergej Čerevatji, portparol istočne vojne komande, dao je tu izjavu Reutersu dan nakon što je čelnik ruske plaćeničke grupe Wagner kazao da njegove snage napreduju u nastojanju da osvoje Bahmut nakon višemjesečnih borbi.

"Upravo sam bio u kontaktu sa zapovjednikom jedne od brigada koje drže odbranu grada. I mogu pouzdano reći da ukrajinske odbrambene snage kontroliraju znatno veći postotak teritorije Bahmuta", rekao je.

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

Ukrajinske snage drže se mjesecima u Bahmutu, malom gradu u istočnoj regiji Donjeck, gdje su najžešće borbe u punoj invaziji Moskve u februaru 2022. odnijele živote hiljada vojnika i nazvane su "mlin za meso".

Zapovjednik Wagnera Jevgenij Prigožin kazao je u utorak da njegove snage kontroliraju veći dio Bahmuta, uključujući cijelo administrativno središte, tvornice, skladišta i općinske zgrade.

"Prigožin mora prikazati barem nekakvu pobjedu u gradu koji pokušava osvojiti devet mjeseci zaredom, i zato daje takve izjave", rekao je Čerevatji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije