Šta se dešava u Austriji: Na ulice Beča izlazi - vojska

4
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u Austriji: Na ulice Beča izlazi - vojska
Foto: X.com / Beč / Ilustracija

Zbog nedavne eskalacije sukoba na Bliskom istoku i terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji, vlasti u Austriji zaključile su kako postoji "konkretna prijetnja i povećan rizik od napada" u Austriji.

Kako je u srijedu, 18. oktobra, najavio ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner (ÖVP), upozorenje na terorizam bit će podignuto na drugu najvišu razinu - narančastu.

Posljednji put je ta razina opasnosti od terorizma u Austriji bila aktivna nakon terorističkog napada u centru Beča s četiri smrtna slučaja 2. novembra 2020. godine.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Na konferenciji za novinare najavljeno je da će se policija ubuduće za svoje zaštitne zadaće još više oslanjati na snage Savezne vojske. U Karnerovoj prezentaciji Vijeću ministara predviđeno je da se do 190 vojnika Savezne vojske rasporedi za mjere zaštite prostora i imovine, posebno u Beču.

Dodatne "posebno obučene snage" Federalne vojske trebale bi se "prvenstveno koristiti za zaštitu jevrejskih institucija". Diplomatska predstavništva već su štitili vojnici. Osim toga, postojat će i protuteroristički centar, koji će biti smješten u Ministarstvu unutrašnjih poslova i služit će kao poveznica između ministarstva, oružanih snaga i državne sigurnosti.

Devedeset vojnika, uglavnom pripadnika vojne policije, već danas, 18. oktobra, je u akciji i prisutni su na ulicama Beča. Svakih sat vremena provodi se procjena situacije ili analiza rizika. Eksplozija u bolnici u Gazi mogla bi dovesti do daljnje eskalacije ionako napetog raspoloženja. Oružane snage već nadziru 20 objekata u Beču, uglavnom ambasada ili OPEC-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije