Šta je zaključio stručnjak za odbranu o tvrdnjama izraelske vojske o napadu na bolnicu u Gazi

3
AA
Šta je zaključio stručnjak za odbranu o tvrdnjama izraelske vojske o napadu na bolnicu u Gazi
AA / Bolnica u Gazi nakon bombardovanja

Stručnjak za odbranu Murat Aslan odbacio je tvrdnju izraelske vojske da je napad na bolnicu u Gazi, u kojem je poginula 471 osoba, uključujući žene i djecu, uzrokovan raketom ispaljenom unutar obalnog pojasa, nazvavši to nerealnim i ustvrdivši da bi, u slučaju da je projektil lansiran iz Gaze, izraelski sistem protivvazdušne odbrane "Željezna kupola" trebao biti aktiviran.

Murat Aslan, viši naučni saradnik u Fondaciji za politička, ekonomska i društvena istraživanja (SETA) i vanredni profesor na Univerzitetu "Hasan Kalyoncu", u razgovoru za Agenciju Anadolu o bombardovanju baptističke bolnice Al-Ahli u Gazi u utorak navečer, kazao je kako su tvrdnje izraelske strane o navodnom "samogranatiranju" nerealne.

Aslan je pozivajući se na različite procjene o municiji korištenoj za napad, podsjetio da "u napadima usmjerenim na naseljena područja, detonator municije, projektila može biti podešen na odgođeno ili prijevremeno aktiviranje, tako da eksplodira 50-100 metara iznad zemlje, prije pogotka u metu".

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

"Ovo povećava efekat napada. Gledajući područje zahvaćeno eksplozijom i tragove koji su ostali na tlu nakon eksplozije u napadu na baptističku bolnicu Al-Ahli u Gazi, može se sugerirati da je municija podešena na rano aktiviranje kako bi se postigla eksplozija u zraku za veći udar. Čini se da je to osiguralo šire područje djelovanja", pojasnio je on.

Na pitanje o tvrdnjama izraelske vojske da je napad uzrokovan raketom koju je iz Gaze ispalio palestinski Islamski džihad, Aslan je rekao da "ako bi bila ispaljena raketa takve veličine koja bi mogla uzrokovati tako veliku štetu, (izraelsk) sistem protivvazdušne odbrane bi morao biti aktiviran. Islamskom džihadu bi bilo veoma teško da izvede tako precizan udar čak i sa Zapadne obale, a da ga izraelski sistem protivvazdušne odbrane ne presretne. Ako se kalibar rakete smanji, smrt više od 500 ljudi više nije izgledna. Nadalje, s obzirom na to da je raketa nenavođena i da prati nagnutu putanju, vertikalno spuštanje u bolnicu se čini malo vjerovatnim”, rekao je on.

Ranije u srijedu, Ministarstvo zdravlja Gaze revidiralo je podatke o žrtvama, navodeći da je najmanje 471 osoba ubijena, a 342 povrijeđene u izraelskom zračnom napadu na baptističku bolnicu Al-Ahli u Gazi u utorak navečer.

Aslan je takođe odbacio tvrdnju Izraela da je napad izazvala "haubička municija", rekavši kako "ova mogućnost nije realna zbog potrebnog dometa".

"Municija haubice ima radijus djelovanja od 30 do 50 metara. Međutim, to ne može rezultirati tako velikim brojem žrtava", rekao je on Aslan.

On je naglasio da postoji velika vjerovatnoća da je municija korištena u napadu izbačena iz ratnog aviona.

"Stoga se naglašava mogućnost da je Izrael upotrijebio bombu MK82, koju su ranije koristili. Da bi se dao konačan zaključak, neophodna je analiza fragmenata municije i istraživanje u samom tom području. Međutim, trenutna situacija to otežava", rekao je Aslan.

Na portalu Radiosarajevo.ba pratite uživo iz minuta u minut najnoviji razvoj u Palestini, na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije