Stručnjaci odbacuju mogućnost "samogranatiranja" u Gazi: Čime je izveden napad na bolnicu Al-Ahli?

7
Anadolija
Stručnjaci odbacuju mogućnost "samogranatiranja" u Gazi: Čime je izveden napad na bolnicu Al-Ahli?
AA / Bolnica u Gazi nakon bombardovanja

Stručnjaci sa iskustvom odbacuju mogućnost "samogranatiranja" u slučaju izraelskog napada na bolnicu Al-Ahli Baptist u Gazi, u kojem je ubijeno blizu 500 ljudi.

Osim bolnica, u izraelskim napadima su pogođene bogomolje, džamije, crkve, ali i stambene zgrade ispod čijih su ruševina nestale čitave porodice.

Ono što se trenutno dešava u Gazi je uvod u genocid nad palestinskim narodom. Napadati grad najtežom artiljerijom, avionima, avionskim bombama od 500 kilograma, to nema drugog imena, to je zločin, poručio je Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Đoković se rasplesao na Severininom koncertu: Popeo se na pozornicu i potpuno "ukrao" show

Mioković, koji je tokom opsade Sarajeva (1992-95) bio pripadnik odjeljenja za vršenje uviđaja najčešće smrtnih slučajeva uzrokovanih granatiranjem s položaja tzv. vojske Rs, govorio je o izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze, s tim u vezi i o posljednjem stravičnom napadu na bolnicu Al-Ahli Baptist u kojem je poginulo blizu 500 ljudi.

Smatra da ništa na svijetu, pa ni napad Hamasa na izraelskoj teritoriji, ne može i ne smije pravdati zločine nad palestinskim narodom: "Ja se kao čovjek nadam, želim, tražim da to odmah prestane. Da ne ginu djeca, da ne ginu žene, da ne ginu civili."

Podsjetio je kako je i sam jedan od desetina hiljada Sarajlija koji su sličan užas preživjeli, te kako i sa tog aspekta zna šta govori. Ovako komentira to da i 30 godina nakon masakra na Markalama u Sarajevu, za koji su također iznošene lažne tvrdnje da iza njega stoji Armija RBiH, ponovo svjedočimo istoj toj matrici da se strana koja se brani "samogranatira":

Bolnica u Gazi nakon bombardovanja
AA: Bolnica u Gazi nakon bombardovanja

"Klasični obavještajni potpis"

"To jeste odvratna činjenica za laike. Za nekoga ko se bavio poslom kojim sam se ja bavio, to je klasični obavještajni potpis. Strana koja napada, desi joj se ovo što se desilo u bolnici, prosto je nemoguće da se 15 minuta nakon tog stravičnog događaja sam taj događaj pripisuje drugoj strani, onoj koja se brani", smatra Mioković.

Podvlačeći kako ne želi ništa da prejudicira, Mioković dodaje: "Gaza jeste velika. Puno ljudi tu živi. Oni koji se brane i žive na području koje je napadano, zar da rizikuju da napadnu bolnicu u kojoj može biti neko njihov. Ja prije svega zdravorazumski promišljam."

Siguran je da apsolutno postoje, možda i lokalni, ali sigurno međunarodni kapaciteti koji u roku od 72 sata mogu utvrditi šta je uzrok stravičnom događaju. Na pitanje kako komentariše to da je šef najmoćnije države svijeta (op.a. američki predsjednik Joe Biden) istog ili dan kasnije stigao u Izrael i također kazao da je napad izvršila palestinska strana, Mioković odgovara:

"Što se tiče izjava političara, ja kada govorim o mrtvoj djeci u nekom vojnom napadu, u toj priči izjave političara, kod god da oni jesu, mene ne zanimaju. Ja sam tome svjedočio, bio sam akter. Na obraz im i tad i sad."

U vezi sa komentarima da je krater pored bolnice veoma mali, a da je broj mrtvih veliki, Mioković, naglašavajući da to ipak nije njegova ekspertiza, s tim u vezi samo daje primjer minobacačke granate.

"Minobacačka granata pravi krater koji se u dubinu i širinu mjeri u centimetrima, a ona precizno do nekih 17 metara ubija sve živo, teoretski do 50 metara. Ubija fragmentima, a ona se fragmentira na oko 3.000 komada. Znači, ona teoretski može da ubije tri hiljade ljudi, a ostavlja tako mali krater", kaže Mioković, naglašavajući kako je najbolju analizu ovog napada dao vojni analitičar Berko Zečević.

Zečević: Projektil je eksplodirao iznad parkirališta

U međuvremenu, Anadolija je kontaktirala i vojnog eksperta Zečevića i on je poslao svoju analizu koja se zasniva na gruboj procjeni efekata eksplozije projektila na osnovu samo jedne fotografije agencije Reuters, a koja prikazuje parkiralište pored baptističke bolnice al-Ahli u Gazi.

Zečević, između ostalog, navodi kako se na parkingu kod bolnice nalazilo oko 25 automobila, od kojih je dio izgorio kao rezultat direktnog djelovanja blast-efekta produkata detonacije u neposrednoj zoni mjesta eksplozije bojeve glave. Jedan automobil je pretrpio djelovanje blast-efekta produkata detonacije visokog intenziteta, automobil je prevrnut i karoserija automobila je deformirana.

"Po mom mišljenju, eksplozija bojeve glave je bila u vazduhu blizu tog automobila", navodi Zečević.

Na segmentu dijela fotografije koja prikazuje udare fragmenata projektila na krovove od crijepa se može nedvojbeno zaključiti da je eksplozija bojeve glave bila u vazduhu, na visini od više metara. Oštećenja crijepa na krovovima zgrada su izazvana fragmentima male mase. Zečević je pojasnio kako je za detaljniju analizu potrebno više fotografija jače rezolucije.

"Projektil je eksplodirao iznad parkirališta i vjerovatno je imao bojevu glavu sa više hiljada fragmenata u obliku kuglica od čelika ili tungsten i blizinski upaljač. U široj zoni mjesta eksplozije se mora nalaziti tijelo raketnog motora, ako je korišten raketni projektil ili stilizirajući odsjek avio bombe ako je ona korištena. Na osnovu efekata djelovanja eksplozije na tlu i na krovovima, mišljenja sam da je pravac doleta projektila iz lijevog donjeg dijela fotografije ka zoni centralnog dijela fotografije", stoji u preliminarnom zaključku analitičara Zečevića.

"U napadu na bolnicu u Gazi korištena bomba MK-84"

Velika je vjerovatnoća da je napad koji je Izrael izveo na bolnicu Al-Ahli Baptist u Gazi izveden navođenom bombom MK-84, smatra stručnjak za odbrambene tehnologije Arif Emre Orun. On je dao procjenu o bombi na osnovu tehničkih podataka i snimaka.

Orun, koji se inače bavi inženjeringom sistema protivvazdušne odbrane, rekao je da su izraelski napadi na Gazu imali za cilj potpuno uništenje, a ne direktnu operaciju te da su iz tog razloga izabrane bombe serije MK-84: "Postoje mnoge indicije da su korištene fosforne bombe. Osim toga, procjenjuje se da su korištene i bombe stare generacije."

Istakao je da u Gazi ne postoje sistemi protuzračne odbrane koji pripadaju Hamasu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije