Šta će Ukrajini, zaista, donijeti moćni tenkovi 'Leopard 2'?

3
Radiosarajevo.ba
Šta će Ukrajini, zaista, donijeti moćni tenkovi 'Leopard 2'?
Foto: EPA - EFE / Ivan Trajković i njemački tenkovi

Vanjskopolitička vijest sedmice je definitivno najava da je Njemačka odobrila slanje tenkova „Leopard 2“ Ukrajini, te da će istodobno odobriti slanje jednog od najmoćnijih tenkova na svijetu i drugim državama.

U međuvremenu Sjedinjene Američke Države su najavile da će isporučiti 31 tenk ‘Abrams’ zvaničnom Kijevu.

Cilj svega formiranje dviju tenkovskih brigada koje bi djelovale u sklopu ukrajinskih oružanih snaga, saopćeno je u Berlinu.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Pogledajte trenutak kad je Zelenski saznao da će dobiti zapadne tenkove

Pogledajte trenutak kad je Zelenski saznao da će dobiti zapadne tenkove

Potrebno 300 tenkova

Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova „Leopard 2“, a istodobno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini“, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit, prenose svjetski mediji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je „iskreno zahvalan“ Njemačkoj i kancelaru Olafu Scholzu zbog „važne i pravovremene“ odluke Berlina da Kijevu isporuči tenkove „Leopard 2“. Ranije je govorio da je Ukrajini za uspješnu ofanzivu potrebno i do 300 tenkova!

Zvanična Moskva bijesno je reagirala.

No, šta bi „Lepoard“, zaista, mogao da donese Ukrajini i zašto su toliko važni? Da li je važnost odluke, zapravo, u njezinom političkom aspektu?

Može izdržati direktni pogodak

Ivan Trajković je dugogodišnji novinar i kolumnista, autor brojnih tekstova o vojnim, sigurnosnim i naučnim temama uopće kaže za portal Radiosarajevo.ba da će što se tiče samih „Leopard 2“ tenkova, ovo praktično biti njihova prva upotreba u realnoj borbenoj situaciji.

„Treba napomenuti i da još uvek nije jasno koje verzije će biti isporučene iz Njemačke, ali i drugih zemalja NATO-a, poput Poljske. To nije jasno ni iz izjave kancelara Olafa Scholza. Postoji, naime, više verzija „Leoparda“, od A1 do A4. Prva generacija se u Njemačkoj vojsci koristi još od osamdesetih...

Od 1994. se koristi druga generacija, koja je još uvijek u upotrebi. Malo je vjerovatno da će Ukrajini biti isporučeni najbolja verzija 2A5+, koja ima lasersko navođenje, infracrveni sistem za orijentaciju te najbitnije, reaktivni oklop najnovije generacije koji može da izdrži i direktan pogodak projektilom“, kazao je Trajković za portal Radiosarajevo.ba

Danska i Nizozemska, dodaje, imaju verzije 2A4 sa unapređenjem oklopom.

Nakon što je dobila tenkove, Ukrajina će tražiti borbene avione

Nakon što je dobila tenkove, Ukrajina će tražiti borbene avione

Za očekivati je da će Kijev dobiti neku od verzija druge generacije, veoma vjerovatno polovne poput onih iz Poljske. Nije realno očekivati da na bojište stigne najnovija verzija, koja se tek proizvodi, jer bi eventualni slabi rezultati bili veliki udarac kako za samu Njemačku vojnu industriju, tako inza reputaciju cijelog NATO-a“, kazao je. 

Ivan Trajković
Foto: Privatni album : Ivan Trajković

Politička odluka

Što se situacije na terenu tiče, dodao je Trajković, po prvi put su ruski vojni stratezi saopštili istinu.

„Naime, velika prostranstva u Ukrajini su u proljeće blatnjave kaljuge, praktično močvare. Dok „Leopard 2“ ima napredne mogućnosti, američki „Abrams“ je poznat kao izuzetno težak tenk - to se pokazalo još u prvoj Pješčanoj oluji“, pojašnjava Trajković, te dodaje:

„Takođe, nije jasno da li će sama strategija borbi tenkovima i pješadijom biti od koristi u naprednoj fazi sukoba. I do sada se pokazalo da je više od pedeset posto napada izveden dronovima i raketama, na obje strane“.

Zbog svega Trajković smatra da je ovo  prvenstveno politička poruka - da su Njemačka, SAD i Evropska unija definitivno na strani Ukrajine.

„Te da više neće biti tzv. 'so-so' koncepta ( i tamo i ovamo). Čak je i čuveni diplomata Henry Kissinger nedavno izjavio da bi cijeli Zapada trebao biti uz Ukrajinu“, zaključio je Trajković u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije