Komandant Bundeswehra tvrdi: Rusija okreće vojsku ka Zapadu, moramo biti spremni

1
Radiosarajevo.ba
Komandant Bundeswehra tvrdi: Rusija okreće vojsku ka Zapadu, moramo biti spremni
Foto: EPA-EFE / Carsten Breuer

Ruska vojska jača i opasnost od nje raste, izjavio je načelnik generalštaba Bundeswehra Carsten Breuer. "Uočavamo da se ruska vojska usmjerava ka Zapadu", rekao je Breuer.

Za pet do osam godina oružane snage Moskve mogle bi materijalno i personalno da budu u stanju da napadnu teritoriju NATO, kazao je za Sächsische Zeitung, citira ga dpa. Procjene se, dodao je, zasnivaju na vojnim analizama, nalazima obaveštajnih službi i savezničkih oružanih snaga, kao i na izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Ruska vojska svake godine proizvede 1.000 do 1.500 dodatnih tenkova. Pet najvećih evropskih država članica NATO ima samo polovinu (od toga) na zalihama", rekao je Breuer.

Pogledajte kako izgleda Miljacka nakon kiše u Sarajevu: Situacija se značajno poboljšala

Pogledajte kako izgleda Miljacka nakon kiše u Sarajevu: Situacija se značajno poboljšala

Bundeswehr, dodao je, ima oko 300 tenkova: "Ako se ova sposobnost (vojna) kombinuje sa namjera, što se definitivno može iščitati iz Putinovih govora, to treba da nas razbudi. Moj posao je da razmišljam o takvom, najgorem scenariju. Za Bundeswehr to znači da moramo biti spremni za ovu moguć́nost za pet godina."

Breuer je istakao da ne vidi nikakve naznake vojnog distanciranja SAD od Europe. Računa i da će Donald Trump, ako opet bude predsjednik, znati da prepozna vrijednost NATO. Podsetio je da je Trump dok je bio u Bijeloj kući "brutalno" stavio do znanja Evropi da mora da ojača svoj doprinos alijansi, što se i dogodilo najkasnije pošto je Rusija napala Ukrajinu.

U poređenju s 2020. godinom kada su svega dvije ili tri članice NATO dostigle smjernicu alijanse da se u odbranu ulaže najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda, sada to čini više od 20 zemalja saveza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije