DW piše: Isporuka Leoparda je šansa za ispravku grešaka

1
Radiosarajevo.ba
DW piše: Isporuka Leoparda je šansa za ispravku grešaka
Foto: EPA / Stiže vojna pomoć / Ilustracija

Njemačkoj teško pada odluka o isporuci oružja za Ukrajinu. Neki od saveznika čak sumnjaju u podršku Berlina. "Da" isporuci tenkova Leopard 2 moglo bi razbiti ove sumnje, smatra Roman Gončarenko.

To je déjà vu, već viđeno – taj osjećaj koji nam kaže "to smo već jednom doživjeli". Ukrajina i njeni partneri na Zapadu sa sve većom nervozom posmatraju gomilanje ruskih trupa, na primjer u Bjelorusiji, i nagađaju gdje bi i kada predsjednik Vladimir Putin uskoro mogao izvršiti udar. Gotovo godinu dana nakon invazije, to ostaje dio njegove taktike iscrpljivanja.

Njemačka je pod sve većim pritiskom da isporuči više oružja i oklijeva, dok Velika Britanija prednjači i želi biti prva članica NATO-a koja će Ukrajini poslati moderne borbene tenkove. Kritike na račun Berlina su sve veće. "Germany-Bashing" (javno prozivanje i psovanje) u twitter balonu ponovo je u modi. Stare pukotine između istočne Evrope i Njemačke prijete da se ponovo otvore. Ovo podsjeća na situaciju u zimu 2022. godine, kada je Estonija htjela poslati haubice D-30 iz DDR-a u Ukrajinu, ali se Berlin usprotivio i pristao na to tek nakon što je Rusija umarširala u Ukrajinu.

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Njemačka poziva na uspostavu specijalnog tribunala za istragu ruskih zločina u ukrajinskom ratu

Njemačka poziva na uspostavu specijalnog tribunala za istragu ruskih zločina u ukrajinskom ratu

Njemačka neodlučnost

Tačka kristalizacije ovoga puta je vjerovatno najpoznatiji i najtraženiji proizvod njemačke industrije naoružanja – borbeni tenk Leopard 2. Kijev mjesecima traži od Berlina ove tenkove. Do sada je odgovor glasio Ne, mada sve manje i manje uvjerljivo. Vicekancelar Robert Habeck je nedavno rekao da Berlin ne bi trebao stajati na putu isporukama Leoparda 2, ako druge zemlje žele da ga isporuče Ukrajini. Poljska i još nekoliko zemalja NATO-a su spremne poslati svoje Leoparde ukrajinskim snagama, ali im je potrebno odobrenje Njemačke, koja je izumila ovaj tenk.

Na početku ruske invazije na Ukrajinu, Berlin je bio s pravom naširoko kritiziran zbog svog neodlučnog stava. Ta neodlučnost ali i izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2 bile su najveće njemačke greške prije ruske invazije na Ukrajinu. Od tada je napravljena impresivna ispravka ovih grešaka. Njemačka je u rekordnom roku okončala svoju ovisnost o ruskim energentima i povećala isporuke oružja Ukrajini.

Prije nekoliko sedmica Berlin je najavio da će Ukrajini isporučiti borbene transportere tipa Marder (lasica) i jedan raketni sistem Patriot. To nisu male stvari i zahvalnost Kijeva bi mogla biti veća. Leopard 2 je prilika da se razbiju posljednje sumnje u njemačku pouzdanost, ali i da se konačno isprave ranije greške i zatvori ovo poglavlje.

"Sumrak bogova" u ruskoj vojsci: Putin balansira političku moć različitih struja u ruskoj vojsci?

"Sumrak bogova" u ruskoj vojsci: Putin balansira političku moć različitih struja u ruskoj vojsci?

Prilika za novog ministra odbrane Pistoriusa

Odobrenje Berlina za isporuku Leoparda 2 mora doći – i doći će. Pritisak raste, sve je više naznaka da će se to desiti i to je sada samo pitanje vremena. Dalje oklijevanje i odgađanje teško da je moguće bez velikog narušavanja imidža. Nakon najave Velike Britanije da će krenuti sa isporukama to više nije jednostran potez, koji je kancelar odbijao iz obzira prema svojim građanima i njihovoj skepsi. U svom članku za magazin Foreign Affairs u decembru, Olaf Scholz je napisao da je Njemačka spremna "preuzeti odgovornost kao jedan od glavnih garanata sigurnosti u Evropi". Između ostalog, obećao je da će Njemačka obučiti i opremiti ukrajinske oružane snage.

Odobravanje isporuke Leoparda 2 bio bi korak u pravom smjeru: što brže, to bolje. Sljedeća prilika za to bio bi sastanak ministara odbrane o pomoći Ukrajini, koji se održava u američkoj bazi u Rammsteinu krajem ove sedmice. Novi njemački ministar odbrane Boris Pistorius ima jedinstvenu priliku da dođe na skup sa historijskom najavom i da zeleno svjetlo za isporuku borbenih tenkova tipa Leopard 2. Ukrajina i njeni partneri nemaju mnogo vremena. Predstoji još brutalnija i krvavija faza rata. Njemačka sebi više ne može priuštiti neodlučnost i oklijevanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije