Njemačka poziva na uspostavu specijalnog tribunala za istragu ruskih zločina u ukrajinskom ratu

2
Fena
Njemačka poziva na uspostavu specijalnog tribunala za istragu ruskih zločina u ukrajinskom ratu
Foto: Facebook / Ilustracija

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u ponedjeljak na osnivanje specijalnog međunarodnog suda za krivično gonjenje ruskih čelnika zbog invazije na Ukrajinu.

Ono što je potrebno je "tribunal koji može da istraži rusko čelništvo i omogućiti da im se sudi - izjavila je Baerbock u uvodnom govoru na Akademiji međunarodnog prava u Den Haagu, gdje je sjedište Međunarodnog krivičnog suda (MKS).

Ukrajinska vlada je razumljivo zabrinuta da Rusija ne može biti procesuirana za svoju agresiju pred MKS-om, kazala je, jer može da se bavi samo slučajevima u kojima su tužilac i tuženi članovi suda ili slučaj proslijeđen od Vijeća sigurnosti UN-a.

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

"Sumrak bogova" u ruskoj vojsci: Putin balansira političku moć različitih struja u ruskoj vojsci?

"Sumrak bogova" u ruskoj vojsci: Putin balansira političku moć različitih struja u ruskoj vojsci?

Rusija nije članica MKS-a i, kao jedna od pet svjetskih sila koje imaju veto stalnih članica Vijeća sigurnosti, vjerovatno bi blokirala svako upućivanje na MKS.

"Razgovarali smo o saradnji s Ukrajinom i našim partnerima na ideji da se uspostavi specijalni tribunal za zločine agresije protiv Ukrajine", kazala je Baerbock, dodajući da bi takvo tijelo svoju nadležnost moglo izvući iz ukrajinskog krivičnog prava.

Ona bi mogla biti dopunjena međunarodnim elementima - "na lokaciji van Ukrajine, uz finansijsku podršku partnera i međunarodnih tužilaca i sudija, tako da su nepristrasnost i legitimitet zagarantirani", rekla je ona.

Ukrajina, Evropska unija i Nizozemska javno su podržale ideju o posebnom tribunalu. Rusija, koja svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom", odbacila je optužbe za ratne zločine, uključujući namjerno gađanje ukrajinskih civila, od kojih je na hiljade ubijeno.

Glavni tužilac MKS-a Karim Khan upozorio je, međutim, na mogućnost pravne fragmentacije i rekao da je njegov sud u stvari najbolje pozicioniran za suđenja koja uključuju zločine agresije, jer bi države članice mogle "popuniti praznine za koje se tvrdi da postoje".

Na konferenciji za novinare tokom dana, Baerbock se osvrnula na ukrajinske izvještaje o djeci koja su deportirana u Rusiju i tamo predata na usvajanje.

"Rusija mora da pojasni gdje se ta djeca nalaze", rekla je ministrica, dok je njen holandski kolega Wopke Hoekstra dodao da se djeca moraju vratiti kući, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije