DW analizira: Kako njemačko oružje štiti nebo iznad Slovačke?

1
DW
DW analizira: Kako njemačko oružje štiti nebo iznad Slovačke?
Foto: US Army / Njemačke rakete Patriot

Ptica grabljivica je jedino što se kreće nebom iznad zračne luke Sliac ovog dana u novembru. I vjerojatno je više zanimaju miševi u susjednom polju repe nego borbeni MiG-ovi koje je ovdje rasporedila slovačka vojska – prepoznatljivi su više kao ukras nego kao sredstvo odvraćanja pravog neprijatelja.

Ovaj posao u ovoj mirnoj dolini na rijeci Gran u središnjoj Slovačkoj preuzima Bundeswehr: lijevo i desno od betonske piste su tri teretna kamiona na produženim nosačima, s pravokutnim sanducima koji se protežu dijagonalno prema gore na područjima za utovar. Sadrže protuzračne projektile, spremne u bilo kojem trenutku srušiti neprijateljski objekt s neba, piše Deutsche Welle.

Činjenica da su njemačke Patriot baterije raspoređene ovdje ima veze s ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine u dvostrukom smislu. S jedne strane, to je ojačalo istočni bok NATO-a, ali je i zatvorilo prazninu: Slovačka je svom istočnom susjedu, Ukrajini, predala vlastiti sistem proturaketne odbrane u prvim danima rata.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Volodimir Zelenski: Možemo ostati bez novca, benzina, tople vode i svjetla, ali ne i bez slobode

Volodimir Zelenski: Možemo ostati bez novca, benzina, tople vode i svjetla, ali ne i bez slobode

Njemačka i Nizozemska isprva su uskočile s tri eskadrile Patriot, ali sada su tamo još samo dvije njemačke. Nizozemska trenutačno ima samo nekoliko oficira za vezu u zračnoj bazi - no ne može se isključiti da će u budućnosti ponovno povećati broj svog osoblja ovdje.

"Mozak, oko i srce Patriota"

"Tamo vidimo takozvani trijumvirat", kaže oficir Patrick - vojnici obično daju intervjue samo predstavljajući se imenom. Patrick to govori dok pokazuje na kontejnere veličine kamiona koji su u maskirnim bojama. Riječ je o centru za upravljanje paljbom, moćan radar i generatorska jedinica za napajanje - "mozak, oko i srce Patriota", kako kaže Patrick. 

U misiji kao što je ova novinari se ne smiju približiti, pogotovo ne s civilnim pametnim telefonom u džepu – ali na internetu postoje fotografije kako iznutra izgleda klimatizirani “mozak” zaštićen od kontaminacije ABC-om: tu su jedna do druge dvije identične radne stanice sa zaslonima koji prikazuju radarsku sliku i razne informacije o statusu stanica za lansiranje udaljenih nekoliko stotina metara. „Oficir sjedi s desne strane, a ja sjedim s lijeve strane kao narednik za kontrolu vatre", kaže Patrick.

Politico piše: Ova država bit će europska najjača vojna sila, a to su sad i pokazali

Politico piše: Ova država bit će europska najjača vojna sila, a to su sad i pokazali

Druga eskadrila Patriot, koja je u vidokrugu, ima istu opremu, dvije stanice za upravljanje paljbom imaju stalno osoblje. Vojnikinje i vojnici u stalnom su kontaktu s višim vlastima poput slovačkog centra za kontrolu zračnog prometa u obližnjem gradu Zvolenu. “U konačnici, odluka o borbi nije na nama, ona je viša, mi smo samo gosti u ovoj zemlji”, objašnjava narednik. Od početka misije u aprilu 2022. nije se dogodio niti jedan incident zbog kojeg bi takva odluka bila neophodna.

Nakon što je raketa pogodila Poljsku: Patriot u fokusu

Pad rakete u poljsko selo Przewodow 15. novembra 2022. pokazao je kako se to brzo može promijeniti: nedaleko od granice s Ukrajinom, projektil je pao iz vedra neba i usmrtio dvoje civila. Prema navodima Poljske i Sjedinjenih Država, projektil S-300 oborila je ukrajinska protuzračna obrana. Vlada u Kijevu je više puta odbacila ove informacije. 

Oficir Patrick je tada bio na dužnosti. Bilo je jasno, kaže, da u takvoj situaciji prvo treba ostati smiren i procesuirati situaciju umjesto da eskalira. "Ovakvi događaji vas natjeraju da shvatite koliko je cijela stvar blizu. Nije daleko od kuće", kaže on.

Ovo je čovjek koji je preokrenuo rat u Ukrajini. Nazivaju ga "željeznim generalom"

Ovo je čovjek koji je preokrenuo rat u Ukrajini. Nazivaju ga "željeznim generalom"

Kao odgovor na pad ove rakete, vlada u Bratislavi pozvala je NATO da pojača zaštitu zračnog prostora Slovačke. Uz njemačke eskadrile Patriot, mlaznjaci iz Češke i Poljske, primjerice, koriste se u ovoj zemlji za takozvani "air policing", vojne kontrolne letove. Bundeswehr se već priprema za još najmanje godinu dana boravka u Slovačkoj. Osim toga, savezna ministrica obrane Christine Lambrecht također je Poljskoj ponudila misiju Patriot.

Prisjećanje na zaštitu Savezne Republike Njemačke u Hladnom ratu

Pukovnik Volker Pötzsch, vođa kontingenta Bundeswehra u Slovačkoj, rekao je za DW da su baterije Patriot mali dio slagalice u većoj strukturi NATO-a: "Možemo se uklopiti u najrazličitije varijante slike. Koristite li protu-raketni zrakoplovni sustav ili nešto drugo - to određuje NATO u ukupnom pogledu. Glavno pitanje je: Koje snage imamo? Što je na raspolaganju? A što treba hitno zaštititi i u kojem obliku?"

Bundeswehr vodi takozvanu "eVA" - "aktivnosti pojačane budnosti" - NATO-a u Slovačkoj. Za tu svrhu u Sliacu je stacionirano oko 300 vojnika. Druga baza je Lest, oko sat vremena vožnje prema jugu, gdje Češka predvodi Borbenu skupinu koja uključuje Njemačku, Sloveniju i SAD.

Za pukovnika Pötzscha, njemački doprinos solidarnosti NATO-a također je prilika da se nešto vrati: "To je nešto što vrlo dobro znamo iz vlastite istorije Hladnog rata. Savezničke snage koje su u osnovi radile istu stvar u našoj zemlji, naime oni koji su došli kod nas da nas odbrane u hitnim slučajevima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije