Šta će donijeti summit G20 u New Delhiju?

0
Radiosarajevo.ba
Šta će donijeti summit G20 u New Delhiju?
Foto: Anadolija / Počeo Summit u Indiji

Nedolazak ruskog i kineskog čelnika na summit G20 u New Delhiju ovog vikenda, kako ocjenjuje američki Bloomberg, predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden namjerava iskoristiti za hitniju komunikaciju s predsjednicima Brazila, Indonezije i Južne Afrike.

Pri tome želi razjasniti poziciju Washingtona u odnosu na one koji zauzimaju neutralni stav o ukrajinskom sukobu i traže bliže odnose s Kinom. Prije svega je riječ o Brazilu, Indoneziji i Južnoj Africi.

Da li će summit G20 koji će se ovog vikenda održati u Nju Delhiju zaista biti o klimi i energiji, ili će nadvladati geopolitičko nadmudrivanje uzrokovano ruskom agresijom na Ukrajinu.

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Vlada Portugala odbija pokrenuti proces isplate odštete za zločine transatlantskog ropstva

Nedavni summit BRICS-a, kao i poziv za šest zemalja da postanu članice tog bloka govore nam da brojne zemlje ne dijele stajališta liberalnog Zapada, kako to u svom omiljenom narativu kaže ruski predsjednik – “zlatne milijarde”.

Pri tome se BRICS pozicionira kao zaštitnik “globalnog juga”, što će reći ogromnog broja nerazvijenih zemalja, dok je G20 potpuno suprotno – skupina najrazvijenijih zemalja svijeta.

Volodimir Zelenski tvrdi da je Vladimir Putin ubio šefa Wagnera

Volodimir Zelenski tvrdi da je Vladimir Putin ubio šefa Wagnera

No, i tu nije sve isto. Indija, domaćin summita, je zbog svoje veličine i odnedavno najbrojnijeg stanovništva na planeti gotovo vjeran prikaz socijalne slike globalnog stanovništva. Što će reći, jaz između siromašnih i bogatih, vidljiv je na svakom koraku.

Ne samo zbog nedavnih poplava, nego i zbog priprema za summit, mnogi stanovnici New Delhija su ostali bez krova nad glavom.

Da se možemo nadati slabim učincima po pitanju obnovljive energije i novim energetskim tehnologijama, indirektno potvrđuje i američki Bloomberg.

Mrežama se proširio snimak Putina kako gleda na sat, a onda je krenuo haos

Mrežama se proširio snimak Putina kako gleda na sat, a onda je krenuo haos

Naime, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden će razgovarati i sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom Al Saudom o povećanju proizvodnje nafte, dakako nakon nedavne odluke Rijada i Moskve da smanje dnevnu proizvodnju što je uzrokovalo povećanje globalne cijene tog energenta.

Ako se zna da će američki predsjednik od saudijskog prijestolonasljednika tražiti i eventualnu uspostavu diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, onda je teško vjerovati da može postići ozbiljnije rezultate kod neutralnih zemalja po pitanju stava o ratu u Ukrajini.

Volodimir Zelenski oštro kritikovao NATO: "Motiviše se Rusija da nastavi teror"

Volodimir Zelenski oštro kritikovao NATO: "Motiviše se Rusija da nastavi teror"

Činjenicu da na summit u New Delhiju neće doći ruski i kineski lideri, Vladimir Putin i Xi Jinping, već će ih predstavljati šef diplomatije Sergej Lavrov i kineski premijer, Li Qiang, možemo tumačiti i kao signal da Peking i Moskva pažljivo prate poteze onih sa kojima grade, kako to vole reći, čelično i neraskidivo prijateljstvo – Brazila i Južne Afrike. Inače, zemalja jako bliskih Americi!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije