Blinken i Lavrov se sastali na samitu G20

1
FENA
Blinken i Lavrov se sastali na samitu G20
Foto: EPA / Antony Blinken i Sergej Lavrov

Američki državni sekretar Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kratko su govorili u četvrtak na sastanku najviših diplomata Grupe 20 na prvom sastanku na visokom nivou u nekoliko mjeseci između dvije zemlje.

Američki zvaničnici rekli su da su Blinken i Lavrov razgovarali otprilike 10 minuta na marginama G-20 konferencije u New Delhiju.

Do kratkog susreta došlo je kada su odnosi između Washingtona i Moskve naglo pali, dok su tenzije oko rata Rusije sa Ukrajinom porasle.

Robert Dacešin proveo 24 sata zaključan u pećini u Bosni i Hercegovini

Robert Dacešin proveo 24 sata zaključan u pećini u Bosni i Hercegovini

Visoki američki zvaničnik rekao je da je Blinken iskoristio diskusiju da Lavrovu iznese tri tačke: da će SAD podržati Ukrajinu u sukobu onoliko dugo koliko je potrebno da se rat okonča, da Rusija treba da poništi svoju odluku da suspenduje učešće u sukobu za novi nuklearni sporazum START i da Moskva oslobodi zatočenog Amerikanca Paula Whelana.

Zvaničnik, koji je razgovarao s novinarima pod uslovom da ostane anoniman kako bi razgovarao o privatnom razgovoru, rekao je da je Blinken "odvratio" Lavrova od bilo kakve ideje da je američka podrška Ukrajini kolebljiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije