Srednjoškolci u 'ljudskim lancima' blokiraju tačke ključne za život Hong Konga

Radiosarajevo.ba
Srednjoškolci u 'ljudskim lancima' blokiraju tačke ključne za život Hong Konga
Foto: Xinhua/PIXSELL / Protesti u Hong Kongu

Srednjoškolci Hong Konga držeći se za ruke formirali su 'ljudske lance' i pokušali da poremete podzemnu željeznicu u novim akcijama prodemokratskog pokreta, javlja AFP, prenosi agencija Beta.

Akcija u ponedaljak organizovana je poslije vikenda obilježenog teškim nasiljem.

Ta bivša britanska kolonija već tri mjeseca proživljava svoju najgoru političku krizu od predaje Kini 1997. godine, a gotovo svakodnevne akcije nagovještavaju sve veće miješanje Pekinga u unutrašnje stvari tog polu-autonomnog regiona.

Peking, koji pokazuje nepokolebljivu podršku vladi Hong Konga, povećao je zastrašivanje, manevrisanje svojih snaga na granici i pritisak na hongkonške kompanije.

"Kraj je blizu" za mobilizaciju prodemokratije, upozorila je u nedjelju uvečer zvanična novinska agencija Kina u uvodniku, bez detalja.

To nije spriječilo demonstrante da u ponedjeljak, odjeveni u crnu boju svog pokreta, ponovo blokiraju vrata nekoliko stanica podzemne željeznice, ključne za život Hong Konga.

Ipak ta akcija nije odstigla razmjere blokade 5. augusta, kada je satima bila paralisana čitava mreža željeznice.

Srednjoškolci su u ponedjeljak formirali "ljudske lance" i ispred nekoliko državnih srednjih škola. Neki su nosili gas maske, kacige i naočale, kao što to rade demonstranti kako bi se zaštitili od suzavca, prenosi agencija Beta pisanje AFP-a.

Neki đaci su izostali s nastave da bi prisustvovali demonstracijama.

"Hong Kong je naš dom, mi smo budućnost grada i moramo preuzeti svoju odgovornost da ga spasimo", rekao je jedan 17-godišnji đak.

Demonstranti su pozvali da danas bude generalni štrajk u ponedjeljak, ali izgleda da to nije uspjelo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije