Kina / Nema mira u Hong Kongu: Policija koristila vodene topove i pucala na demonstrante

25. 08. 2019. u 19:52:00 Anadolija

Shares:0

Policija u Hong Kongu je upotrijebila suzavac i po prvi put na ulice izvela vodene topove kako bi rastjerala demonstrante okupljene na protestima. 

Većina ljudi bila je u parku u kome je završena šetnja, ali je grupa radikalnijih demonstranata zauzela glavnu ulicu bacajući po njoj bambusovu trsku i postavljajući narandžaste i bijele saobraćajne barijere i čunjeve kako bi ometali policiju. 

Policija je koristila dva vodena topa za uklanjanje barikada i protjerivanje mase okupljene u distriktu Tsuen Wan. 

Tenzije su eskalirale kada su demonstranti počeli bacati razne predmete poput cigli i molotovljevih koktela.  U jednom trenutku policija je uperila oružje na demonstrante, a navodno je i ispalila hitac upozorenja. 

Jučer je došlo do sukoba između demonstranata i policije i to nakon dvije sedmice mirnih protesta. Policija je uhapsila 29 demonstranata. 

Demonstranti traže ukidanje zakona o izručenju optuženika Kini, kao i viši stepen nezavisnosti Hong Konga. Traže ostavku gradonačelnice Carrie Lam i održavanje demokratskih izbora. 

Najmasovniji protesti u Hong Kongu održani su prošlog vikenda. Organizatori tvrde da je na protestima učestvovalo 1,7 miliona demonstranata, dok iz policije tvrde da se radilo o 130.000 ljudi. 

Hong Kong je autonomna regija koju je Velika Britanija 1997. godine prepustila Kini. Shodno postojećim sporazumima, Hong Kong ima status autonomije u unutrašnjoj politici, a Kina vodi vanjsku i odbrambenu politiku. Takav status je predviđen do 2047. godine. 

NEMA KOMENTARA