Haos u Hong Kongu: Hiljade građana ponovo na ulicama, policija koristi suzavac

Anadolija
Haos u Hong Kongu: Hiljade građana ponovo na ulicama, policija koristi suzavac

Hiljade građana opet je izašlo na ulice Hong Konga, izražavajući na ovaj način nezadovoljstvo zbog nacrta zakona o izručivanju optuženika Kini.

Protesti, koji u Hong Kongu traju tri mjeseca, danas su nastavljeni i u drugim gradovima. Hiljade demonstranata poručilo je: "Nezavisan Hong Kong, sada je demokratija".

U Hong Kongu su zatvorene neke ulice i obustavljen metro saobraćaj. Protestanti, koji policiju nazivaju "gangsterskom", napravili su barikade od plastike, stabala i kanti za smeća. Policija je intervenirala suzavcem.

Došlo je do sukoba policije i nekih demonstranata. Neki su demonstranti sa gas maskama i kacigama potpuno pokrili lica kako bi izbjegli prepoznavanje.

Najmasovniji protesti u Hong Kongu održani su proteklog vikenda. Organizatori tvrde da je na protestima učestvovalo 1,7 miliona demonstranata, dok iz policije tvrde da se radilo o 130.000 ljudi.

Hong Kong je autonomna regija koju je Velika Britanija 1997. godine prepustila Kini. Shodno postojećim sporazumima, Hong Kong ima status autonomije u unutrašnjoj politici, a Kina vodi vanjsku i odbrambenu politiku. Takav status je predviđen do 2047. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije