Azija / Demonstranti zauzeli zračnu luku i pozivaju na 'slobodni Hong Kong'

26. 07. 2019. u 11:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Nekoliko stotina demonstranata u petak je stiglo na aerodrom u Hong Kongu gdje su pozivali na demokraciju, a neki su i uzvikivali "slobodan Hong Kong", dok obližnji Singapur savjetuje svojim građanima da izbjegavaju dijelove te regije.

Upravitelji aerodroma objavili su da protesti neće utjecati na njegovo funkcioniranje, ali su savjetovali putnicima da stignu ranije.

Bivša britanska kolonija Hong Kong, vraćena Kini 1997. godine, u najvećoj je političkoj krizi u nekoliko desetljeća. 3

Ponekad nasilni protesti u toj autonomnoj regiji traju već dva mjeseca i predstavljaju jedan od najvećih izazova kineskom čelniku Xiju Jinpingu otkad je preuzeo vlast.

Protesti se sad već događaju svakodnevno. Prošle sedmice oštećena je zgrada lokalnih vlasti, a Peking je upozorio da je to napad na kineski suverenitet.

Demonstracije u Hong Kongu krenule su 9. juna zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebao omogućiti izručenje osumnjičenika Kini. Stanovnici Hong Konga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu neovisnost te pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no prosvjednici traže njegovo potpuno povlačenje i ostavku upraviteljice Hong Konga Carrie Lam. Njihovi zahtjevi su se proširili i na zadržavanje demokratskih stečevina i sloboda poput slobode govora i neovisnosti sudstva, a neki čak traže i zabranu ulaska turistima iz središnje Kine.

Demonstranti su u petak na aerodrom stigli s kacigama na glavi te su sjeli na pod, s natpisima koji pozivaju na potpuno povlačenje mjere o izručenje i izvikujući slogane poput "Slobodan Hong Kong".

"Svijet nas gleda posljednjih nekoliko sedmica", istaknuo je Jeremy Tam, bivši pilot i zastupnik koji je pomagao u organizaciji protesta.

"Vjerujemo da je zračna luka najdirektniji način da turistima objasnimo što se stvarno događa u Hong Kongu".

Singapur je u petak upozorio svoje stanovnike da izbjegavaju dijelove Hong Konga u kojima se prosvjedi događaju.

NEMA KOMENTARA