Kina: Policija turistima uzima mobitele i instalira špijunski softver

Radiosarajevo.ba
Kina: Policija turistima uzima mobitele i instalira špijunski softver
Foto: Pixabay / Ilustracija

Naši pametni telefoni sadržaje informacije koje želimo zadržati samo za sebe – od privatnih i poslovnih mailova, brojnih poruka s WhatsAppa, Vibera, Messengera, fotografija i videozapisa koji nisu za svačije oči itd.

Kako bismo zaštitili sve te podatke i sadržaj, telefone pokušavamo osigurati PIN-ovima i korištenjem biometrije, a nije teško zaključiti kakav bi bio odgovor ljudi kada bi ih netko zamolio da im predaju otključani telefon, odnosno da im daju telefon i otkriju PIN za njegovo otključavanje.

Upravo to događa se u Kini na jednom graničnom prijelazu iz Kirgistana u pokrajinu Xinjiang na kojoj granična policija dočekuje turiste, kao i stanovnike te regije koji prelaze granicu s neobičnim zahtjevom – od njih traže da im daju otključane telefone, kao i druge elektronske uređaje te traže PIN-ove kako bi sami mogli otključati telefone ako se ekran ugasi.

Nakon više od sata koje je potrebno čekati, policija vraća telefone bez nekog objašnjenja zašto su uzeli uređaje i što su na njima radili.

Prema priči koju su objavili na The Guardianu, a koju su radili zajedno s još nekim medijima te na temelju razgovora s osobama koje su posjetile Xinjiang, granični policajci na telefone s Androidom postavljaju špijunski softver koji pretražuje i preuzima sadržaj s telefona poput e-mailova, kontakta, poruka, kao i informacije o samim uređajima.

Aplikacija posebno pretražuje pojmove povezane s islamskim ekstremizmom, uputama za korištenje oružja, ali i informacije o ramazanu, literaturu dalaj-lame, pa čak i pjesme japanskog metal-benda Unholy Grave, piše Zimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije