Španski premijer doputovao u Barcelonu i ponudio pomoć nakon napada

Fena
Španski premijer doputovao u Barcelonu i ponudio pomoć nakon napada
Foto: EPA / Mariano Rajoy
Španski premijer Mariano Rajoy je doputovao u četvrtak navečer u Barcelonu, gdje je u napadu kombijem ubijeno 13 osoba, te je katalonskoj regionalnoj vladi ponudio pomoć i pozvao je na jedinstvo zemlje.

"Katalonskoj vladi sam privatno rekao da računa na svu podršku naše vlade i države kako bi se pomoglo žrtvama, što prije uspostavila sigurnost građana te priveli pred sud odgovorni za ovaj barbarizam", izjavio je na konferenciji za medije predsjednik Rajoy, javlja agencija Hina.  

U Barcelonu je stigao s potpredsjednicom vlade Sorayom Sáenz de Santamaría i ministrom za unutrašnje poslove Juanom Ignaciom Zoidom.

"Protiv terorizma smo odnijeli mnogo pobjeda. Ovaj put ćemo, Španci, također pobijediti", rekao je predsjednik vlade desnog centra referirajući se na višedesetljetni sukob s baskijskom separatističkom grupom ETA koja je u aprilu predala oružje.

"Znamo da se teroriste pobjeđuje insitucionalnom ujedinjenošću i policijskom saradnjom. Nikada ne zaboravimo kako je Španija jedan ujedinjeni narod u vrijednostima zbog kojih smo ponosni - demokratiji, slobodi i ljudskim pravima", izjavio je Rajoy koji je na vlasti od 2011. godine. 

Napad u glavnom katalonskom gradu Barceloni dogodio se 45 dana prije najavljenog referenduma o nezavisnosti sjeveroistočne pokrajine Katalonije. Katalonska vlada 1. oktobra namjerava organizirati referendum za kojeg španski Ustavni sud i Rajoyeva vlada kažu da je nezakonit.

U četvrtak oko 17:20 sati je kombi, jureći avenijom La Rambla, jednom od turistički najatraktivnijih ulica u centru Barcelone, pregazio više desetaka prolaznika. Prema posljednjim podacima poginulo je 13 osoba, a više od 100 ih je ranjeno. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Napad je izvršila jer Španija učestvuje u međunarodnoj koaliciji protiv nje, istaknula je kasno navečer Islamska država. Proglašeni kalifat u Siriji i Iraku posljednjih sedmica bilježi značajne teritorijalne gubitke.

Katalonska policija je saopćila kako su dvojica muškaraca povezani s napadom uhapšena, a da je vozač kombija u bijegu. Jedan muškarac je ubijen u odvojenom incidentu kada je drugim kombijem pogazio dvojicu policajaca na kontrolnoj tački.

U Španiji je od 2015. godine, i napada u Parizu, podignuta uzbuna od mogućeg terorizma na nivo četiri od maksimalnih pet. Ona uključuje pojačanu kontrolu aerodroma, puteva i drugih mjesta većih okupljanja. Barcelona je grad s najviše turista, a ovaj mjesec se mnogi nalaze na odmorima ondje.

Jedan od uhapšenih muškaraca je marokanskog porijekla, a drugi je iz španske enklave Melille na sjeveru Afrike, saopćila je katalonska policija.  U susjednom Maroku, čija vlada sarađuje s Madridom na suzbijanju terorizma, mnogi smatraju Melillu i Ceutu okupiranim područjima.

Katalonija je jedan od dijelova Španije s najbrojnijom muslimanskom zajednicom. Islamska zajednica u Španiji osudila je napad u Barceloni.

"Katalonija je bila zemlja mira, ne dopustimo da jedna manja grupa završi s onime kakvi smo stoljećima", rekao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont.

Gradonačelnica Barcelone, Ada Colau, bila je oštrija.

"Kukavice koje su htjele posijati strah neće uspjeti", istaknula je.

Posljednji teroristički napad u Španiji, pripisan je militantima, dogodio se u Madridu u podzemnoj željeznici u martu 2004. godine. Tada su poginule 192 osobe. Napad se dogodio tri dana prije općih izbora u Španiji na kojima je Narodna stranka desnog centra izgubila vlast, a pobijedila Španska socijalistička radnička stranka (PSOE). Španija je do tada bila saveznik SAD-a i Velike Britanije u invaziji i okupaciji Iraka.

Od početka ove godine u Španiji je uhapšena 51 osoba povezana s džihadističkim grupama i širenjem njihovih ideja, dok je tokom 2016. uhapšeno 69 takvih osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije