Španija: Dok temperature dostižu rekordne visine, šumski požari divljaju

1
FENA
Španija: Dok temperature dostižu rekordne visine, šumski požari divljaju
Foto: Angel Gonzalez / Vatrogasci, požari u Španiji

Više od stotinu šumskih požara izbilo je u četvrtak, 30.marta, u španskoj sjevernoj regiji Asturiji, a većinu su namjerno podmetnuli piromani i drugi, saopćile su vlasti, dok su temperature porasle na rekordno visoke nivoe.

Požari su se nastavili na još jedan šumski požar koji još uvijek divlja, osam dana nakon što je izbio u šumama u istočnoj regiji Valensije i još jedan koji je zahvatio 1.100 hektara zemljišta u Galiciji na sjeverozapadu.

Plamen je bjesnio u blizini ceste dok su automobili prolazili u Asturiji, bujnoj regiji s kišnom okeanskom klimom, pokazali su snimci lokalne televizije.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Vlasti su zabranile pristup šumskim stazama, kao i kontrolisano paljenje i upotrebu mašina i motornih alata u šumama koje bi mogle izazvati nove požare.

"Asturija ne gori. Oni je pale. A odgovorni su oni koji su zapalili naše šume. Oni su kriminalci, delinkventi, i oni će biti procesuirani i tretirani kao takvi", napisao je regionalni načelnik Adrijan Barbon na Twiteru.

Španska vlada tvrdi kako je zabrinuta da će ove godine biti još požara nakon neuobičajeno suhe zime u dijelovima južne Europe, usljed porasta temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama.

Španija je u srijedu registrovala najtopliji 29. mart u historiji, s temperaturama koje su premašile normalne nivoe za sedam do 14 Celziusa, saopćila je meteorološka agencija AEMET.

Kanarski otoci su registrovali temperature kao tokom ljeta, od 37,8 stepeni Celzijusa u Tasarteu, na otoku Gran Kanarija. Druge regije u Baskiji i nekim dijelovima centralne Španije također su zabilježile rekordne temperature za to doba godine.

Većina Asturije, susjedne Kantabrije i velikih područja španske mediteranske obale u četvrtak su u stanju visoke pripravnosti zbog opasnosti od šumskih požara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije