Španska princeza Leonor kreće na trogodišnju vojnu obuku

3
Radiosarajevo.ba
Španska princeza Leonor kreće na trogodišnju vojnu obuku
Foto: EPA / Princeza Španije Leonor

Princeza Leonor, nasljednica španskog prijestola, proći će trogodišnju vojnu obuku počev od augusta, a nakon toga moći će nastaviti univerzitetske studije, izjavila je danas ministrica odbrane Margarita Robles.

Robles je nakon sastanka Vlade navela da kao i u svim parlamentarnim monarhijama prijestolonasljednik "mora da ima vojno iskustvo", piše španski El Universo.

"Biće to tri godine obuke. Tokom akademske godine 2023-2024 bit će na Općoj akademiji Saragose de Tierra; 2024-2025, u Mornaričkoj školi Marin, gdje će se ukrcati i na školski brod Juan Sebastián Elcano; i 2025-2026, na Akademiji vazduhoplovstva i svemira San Javier (Murcia)”, potvrdila je Robles.

Dan kada se na Grbavici igrala najtužnija utakmica: Kako je Csuhay slomio plava srca

Dan kada se na Grbavici igrala najtužnija utakmica: Kako je Csuhay slomio plava srca

Španska monarhija se bori da popravi svoj imidž nakon niza skandala tokom protekle decenije, uglavnom povezanih sa bivšim kraljem Juan Carlosom koji je abdicirao 2014. u korist svog sina, kralja Felipea.

"Princeza će biti šef promocije u periodu 2026-2027. godine bez zauzimanja štaba", naznačila je ministrica, iako će imati čin poručnika.

Felipeova najstarija kćerka Leonor (17) u oktobru puni 18 godina i ona je prva u nasljednom redu, izuzev ako se ne rodi muški nasljednik, a za njom slijedi njena sestra Sofija.

Velika Britanija: U Londonu održani protesti protiv monarhije

Velika Britanija: U Londonu održani protesti protiv monarhije

Podsjetimo da je Juan Carlos abdicirao zbog slučaja poreske prevare koji uključuje članove kraljevske porodice i nakon skandala oko njegovog putovanja u Afriku u lov na slonove u vrijeme kada je Španija prolazila kroz duboku recesiju.

Bivši monarh živi u Abu Dabiju od augusta 2020. godine, kada je napustio Španiju nakon što je u toj zemlji i Švajcarskoj otvoreno nekoliko istraga o navodnim prevarama, koje su kasnije obustavljene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije