Šokantne brojke u dvije europske zemlje: Desetine hiljada zaraženih u jednom danu

0
Radiosarajevo.ba
Šokantne brojke u dvije europske zemlje: Desetine hiljada zaraženih u jednom danu
Foto: EPA-EFE / Njemačka

Češka i Njemačka zabilježile su u posljednja 24 sata rekordne dnevne poraste broja novozaraženih od početka pandemije, . 

U Češkoj, državi od 10,7 miliona stanovnika, potvrđeno je novih 9.554 slučajeva zaraze, što je daleko najveći dnevni porast, objavilo je ministarstvo zdravstva. 

Češka je jedna od zemalja u kojoj se epidemija koronavirusa najbrže širi. Od prvog zabilježenog slučaja u martu u toj je zemlji potvrđeno 139.290 slučaja zaraze, a samo u oktobru potvrđena je gotovo polovina tog broja.

I Njemačka je prijavila rekordan dnevni porast od 6.638 novozaraženih, s čime su od početka pandemije zaražena ukupno 341.223 slučaja, podaci su to Instituta Robert Koch (RKI).

Prijašnji njemački dnevni rekord bio je 6.294 slučaja zabilježen 28. marta, prema podacima RKI-a. Prema podacima u četvrtak broj umrlih porastao je za 33 na ukupno 9.710. 

Po europskim standardima Njemačka je dosad imala relativno niske stope zaraženih i umrlih, ali proteklih sedmica broj zaraženih je skočio. 

Stoga je kancelarka Angela Merkel upozorila da bi, nastavi li se trenutni trend, moglo biti 19.200 zaraženih dnevno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije