Njemačka izdvojila 496 miliona eura za preživjele Holokausta zbog korone

1
Radiosarajevo.ba
Njemačka izdvojila 496 miliona eura za preživjele Holokausta zbog korone
Foto: Agencije / Žrrtve holokausta

Njemačka će izdvojiti približno 496 miliona eura pomoći za 240.000 žrtava Holokausta širom svijeta koji su pogođeni pandemijom koronavirusa, prenosi Daily Mail. 

Sredstva koja će biti isporučena u obliku dvije donacije od 1.200 eura svakom preživjelom u sljedeće dvije godine, dobit će približno 240.000 ljudi širom svijeta, prvenstveno iz Izraela, Sjeverne Amerike, zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza i Zapadne Evropa. 

Sa završetkom Drugog svjetskog rata, prije 75 godina, preživjeli Holokaust sada su stariji ljudi, a bmnogi od njih su uskraćeni za pravilnu ishranu u današnje vrijeme, te pate od brojnih medicinskih problema. 

Pored toga, mnogi žive izoliranim životima jer su izgubili cijelu porodicu, a imaju i psiholoških problema zbog progona pod nacistima.

"Mnogi su također na granici siromaštva, a dodatni troškovi za zaštitne maske i drugu opremu u borbi s COVID-19 za mnoge su porazni, rekao je Greg Schneider, na konferenciji o jevrejskim materijalnim potraživanjima od Njemačke sa sjedištem u New Yorku.

Ova sredstva namijenjena su Jevrejima koji ne primaju penzije iz Njemačke, prvenstveno ljudima koji su pobjegli od nacista i završili u Rusiji i drugdje da bi se sakrili tokom rata. 

Schneider je rekao da oko 50 posto koji su preživjeli Holokaust u SAD živi u Brooklynu i da su bili posebno pogođeni kada je New York bio središte američke epidemije, ali i da je sada mnogo teža situacija u Izraelu.

Svaki od tih preživjelih primit će dvije isplate od 1.200 eura u sljedeće dvije godine.  

Pored fondova povezanih s koronavirusom, Njemačka se u nedavno završenoj rundi godišnjih pregovora složila da poveća finansiranje usluga socijalne zaštite za preživjele za 30,5 miliona eura, na ukupno 554,5 miliona za 2021. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije