Šokantan snimak: Bivšeg predsjednika Kine nasilno odveli usred kongresa

0
Radiosarajevo.ba
Šokantan snimak: Bivšeg predsjednika Kine nasilno odveli usred kongresa
Foto: Twitter / Incident na kongresu KPK

Svjetski mediji jutros, 22. oktobra, su izvijestili o naprasnom izvođenju bivšeg predsjednika Kine, Hu Jintaoa, s kongresa Komunističke partije Kine (KPK).

Radilo se o završnom danu kongresa na kojem je kineski predsjednik Xi Jinping ojačao svoju poziciju nakon što su usvojeni amandmani na partijski statut kojim je njegova uloga u KPK, a samim time i državi, definirana kao središnja, prenose svjetski mediji.

Međutim, veliku pažnju javnosti privuklo je dramatično odvođenje bivšeg šefa države iz sale. Krhki 79-godišnjak sjedio je uz samog Xija kada su mu prišla dvojica službenika, zgrabila ga za ruke i bez objašnjenja ga izvela. CNN je u međuvremenu objavio detalje ovog neobičnog događaja za koji dubinski poznavatelji kineske političke scene kažu da je “zapanjujući”.

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Raste napetost: Tajvan ispalio hice upozorenja prema kineskom dronu

Raste napetost: Tajvan ispalio hice upozorenja prema kineskom dronu

Partijski kongresi u Kini najčešće su pomno režirani, no epizoda s Huom je, čini se, bila nimalo tipična. Hu je sjedio za glavnim stolom u Dvorani naroda u Pekingu, odmah uz svog nasljednika Xija, kada mu je prišao jedan službenik. Na trenutak se činilo da su razmijenili nekoliko riječi, dok je drugi visoki dužnosnik Li Zhanshu, inače član Stalnog odbora narodnog Kongresa koji je također sjedio uz Hua, ali slijeva, stavio ruku na stolac bivšeg predsjednika, njemu iza leđa.

Zatim se, kako pokazuju snimke, čini da se Hu polagano ustaje, ali nakon što ga je pridignuo službenik koji ga je prethodno zgrabio za ruku. Istovremeno, do bivšeg predsjednika došao je i Kong Shaoxun, šef partijskog sekretarijata. Hu je s obojicom počeo nešto pričati i bilo je vidljivo da nije htio otići s mjesta na kojem je dotad sjedio.

Ipak, ova dvojica su ga naprosto odvela, dok su ostali visoki partijski čelnici samo mirno sjedili i zurili uglavnom ispred sebe. Na odlasku se činilo da je Hu na trenutak zastao i nešto rekao Xiju, a zatim potapšao premijera Lija Keqianga po ramenu. I Xi i Li su blago kimnuli glavama. U međuvremenu se pojavio i kadar na kojem se vidi kako Xi čvrsto drži komad papira za kojim je Hu posegnuo i, kako tumači CNN, čini se da mu ga nije imao namjeru dati.

Joe Biden: Spremni smo odgovoriti vojno ako Kina napadne Tajvan

Joe Biden: Spremni smo odgovoriti vojno ako Kina napadne Tajvan

Još jedan kadar prikazuje Hua kako prigovara ljudima koji ga tako naprasno odvode, a istovremeno se Li Zhanshu pokušava ustati, no uto ga partijski kolega Wang Huning povlači za sako i signalizira mu da ostane sjediti.

Službenog objašnjenja ovog incidenta, koji je uspio zasjeniti dobar dio Kongresa, nema, a teško da će ga i biti s obzirom na tradicionalnu netransparentnost kineske Partije. Na kineskim društvenim mrežama brzo nakon vijesti o ovoj epizodi cenzurirano je ime Hu Jintaoa kao i svaki spomen incidenta. CNN javlja da je njihov televizijski signal u Kini također isključen u trenutku kada su počeli izvještavati o ovome.

Dramatično odvođenje bivšeg šefa države ne spominje se ni u kineskim medijima. “Ovo je jednostavno zapanjujuće”, komentirao je za Financial Times Victor Shih, ekspert za kinesku politiku na Sveučilištu u Kaliforniji. “Još ne znamo šta stoji iza ovoga, je li to Huovo oponiranje Xiju ili možda neki zdravstveni problem, tako da je teško izvlačiti neke zaključke”, izjavio je pak analitičar Neil Thomas iz konzultantske kompanije Eurasia Group.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije