Dobit će milijardu eura od EU samo da bi zaustavili dolazak migranata

0
Radiosarajevo.ba
Dobit će milijardu eura od EU samo da bi zaustavili dolazak migranata
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ursula von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je u četvrtak objavila finansijski paket pomoći od 1 milijardu eura za Libanon, djelimično kako bi se zaustavio priliv izbjeglica u Evropu.

"Razgovarali smo o tome kako možemo ojačati naše političke i ekonomske odnose i podržati sigurnost i stabilnost Libana", rekla je von der Leyen tokom posjete Bejrutu. "Da bismo naglasili našu podršku, mogu najaviti finansijski paket od 1 milijarde eura za Liban koji će biti dostupan od ove godine do 2027."

Ova najava slijedi oštar porast broja sirijskih migranata koji dolaze na Kipar, koji je članica EU, što je navelo kiparskog predsjednika Nikosa Christodoulidesa da zatraži pomoć od bloka.

Bizarni novi detalji: Milionsku pljačku u Banjoj Luci počinio - glumac

Bizarni novi detalji: Milionsku pljačku u Banjoj Luci počinio - glumac

"Kako bismo vam pomogli u upravljanju migracijama, posvećeni smo održavanju otvorenih legalnih puteva ka Evropi i preseljenju izbjeglica iz Libana u Evropsku uniju. Istovremeno, računamo na vašu dobru saradnju u sprječavanju ilegalnih migracija i borbi protiv krijumčarenja migranata", rekla je von der Leyen u saopćenju za medije zajedno s Christodoulidesom i libanskim premijerom Najibom Mikatijem.

Kako prenosi Politico, više od 2.000 ljudi stiglo je na Kipar morem tokom prvih tri mjeseca 2024. godine, u poređenju sa samo 78 u istom periodu prošle godine, prema podacima kiparske vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije