Snimka panike iz pilotske kabine Boeinga: "Čekaj! Stani!"

2
Radiosarajevo.ba
Snimka panike iz pilotske kabine Boeinga: "Čekaj! Stani!"
PrtScr / Drama u avionu Air Francea

Istražitelji zračne sigurnosti pokrenuli su istragu nakon što je avion Air Francea počeo "divljati" na prilazu pariškom aerodromu Charles De Gaulle.

Piloti su u utorak bili prisiljeni prekinuti slijetanje jer su morali pokušati dovesti Boeing 777 ponovno pod kontrolu.

Na snimci iz pilotske kabine može se čuti kako se piloti 'hrvaju' s kontrolama aviona, dok se istovremeni oglašavaju alarmi koju upozoravaju na opasnost, prenosi britanski The Telegraph, piše Jutarnji.

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Alarmirajući i upozorivši kontrolore zračnog prometa na krizu, jedan pilot kaže: "Čekaj! Stani, stani!", prije nego što je dodao: "Nazvat ću te! Nazvat ću te!". Kasnije je dodao: "Avion je poprilično poludio".

Kontrolor zračnog prometa je odgovorio: "Vidio sam na radaru, zaljuljao se ulijevo".

Francuski dužnosnici zaduženi za pitanja zračne sigurnosti opisali su događaj kao "ozbiljan incident", nakon što su zaprimili podatke o otkazivanju slijetanja.

O incidentu, o kojem je prva izvijestila stranica AirLive.net, oglasio se i Air France.

"Air France potvrđuje da je posada leta AF011 4. aprila 2022. od zračne luke JFK u New Yorku do zračne luke Charles De Gaulle u Parizu prekinula slijetanje i izvela kruženje zbog tehničkog incidenta tokom prilaska", izjavio je glasnogovornik kompanije za tu internetsku stranicu.

"Posada je svladala situaciju i normalno spustila avion nakon drugog prilaza. Air France razumije i žali zbog nelagode koju su osjetili klijenti".

Dionice Boeinga pale su u srijedu u New Yorku za više od pet posto.

Prije gotovo 13 godina let Air Francea 447 iz Rio de Janeira za Pariz srušio se u Atlantski ocean, pri čemu je život izgubilo svih 288 putnika i članova posade. Istražitelji su tri godine kasnije pronašli ostatke Airbusa A330 na dnu oceana.

Godine 2000. Air France Concorde srušio se ubrzo nakon polijetanja iz zračne luke Charles de Gaulle. Kasnije je otkriveno da je taj nadzvučni putnički mlažnjak zakačio krhotine na pisti te mu je pukla guma, koja je potom zabila dijelove njegovog stajnog trapa u spremnike za gorivo koji su se nalazili ispod njegovog lijevog krila. U nesreći je poginulo 109 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije