Snažni izraelski udari: Eksplozije odjekivale Beirutom, ciljano i na banke

1
Radiosarajevo.ba
Snažni izraelski udari: Eksplozije odjekivale Beirutom, ciljano i na banke
Foto: EPA - EFE / Izraelski zračni napadi

Hiljade stanovnika Beiruta napustile su svoje domove u nedjelju navečer uslijed snažnih eksplozija koje su odjekivale južnim predgrađima glavnog grada Libana. Izraelska vojska je najavila da se priprema za udare na objekte povezane s bankarskim sistemom Hezbollaha, što predstavlja eskalaciju sukoba koji traje skoro mjesec dana.

Najmanje tri filijale finansijske institucije Al-Kard al-Hasan, koju Izrael optužuje da finansira Hezbolah, pogođene su u večerašnjim izraelskom napadima, javila je Libanska nacionalna novinska agencija (NNA).

U izvještaju se, također, navodi da su stanovnici sjeveroistočnog grada Hermela, u blizini granice sa Sirijom, počeli da se evakuišu nakon što je jedna od filijala u tom području pogođena, piše Al Jazeera.

Dramatičan preokret: Dokumentarac o ratnom Sarajevu 'Kiss the Future' ipak u utrci za Oscara!

Dramatičan preokret: Dokumentarac o ratnom Sarajevu 'Kiss the Future' ipak u utrci za Oscara!

Jedna filijala je pogođena u Gobeiriju, u južnom naselju Dahijeh u Bejrutu, kao i u Hadž el-Selomu i Burdž al-Baradžnehu, dodaje NNA.

Izrael je izjavio da je svrha ovog udara da "oslabi ekonomsku stabilnost Hezbolaha", javlja Izraelski vojni radio.

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari upozorio je da se "svakoko se nalazi u blizini mjesta korištenih za finansiranje terorističkih aktivnosti Hezbolaha se mora odmah udaljiti s tih lokacija":

Dodatni napadi zabilježeni su i u istočnom Beqaa dolini te južnom Libanu. Izvještaji također navode da je jedan udar pogodio područje blizu beirutske zračne luke, koja je ključna tačka za humanitarnu pomoć i evakuaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije