Snažna oluja u Italiji, poginuo 20-godišnji mladić: Poznati grad pogođen lavinom vode

0
Radiosarajevo.ba
Snažna oluja u Italiji, poginuo 20-godišnji mladić: Poznati grad pogođen lavinom vode
Foto: EPA - EFE / Italiju pogodile poplave

Jedna osoba je izgubila život u poplavama koje su pogodile golema područja talijanske pokrajine Emilia-Romagna, uključujući i sjedište pokrajine, grad Bolognu, izvijestila je u nedjelju, 20. oktobra novinska agencija ANSA.

Vatrogasci su danas u području Pianoroa, nedaleko od Bologne, pronašli tijelo 20-godišnjeg mladića čiji je automobil odnijela rijeka Zena nakon što je probila nasipe.

"Gotovo za sve rijeke važi uzbuna trećeg stepena nakon što su obilne, poplavne kiše prouzročile goru situaciju od one u maju  2023., kada je poginulo 17 ljudi, a materijalna šteta narasla na više milijardi eura", rekla je privremena guvernerica Irene Priolo, prenosi Hina.

Nova cijena bureka u Sarajevu sve iznenadila: Evo koliko košta kilogram

Nova cijena bureka u Sarajevu sve iznenadila: Evo koliko košta kilogram

"Bologna je pogođena lavinom vode", opisala je Priolo situaciju u tom gradu. Po njenim riječima, 13 općina je u "kritičnoj situaciji", uključujući cijelu Bolognu, Ravennu, Reggio Emiliu i Modenu, nakon što je samo u nekoliko sati palo 175 mm kiše.

Stanje na svim cestama u području Apenina, planinskog lanca dugog oko 1200 km, je također kritično, upozorila je guvernerica. Grad Bagnocavallo, nedaleko od Ravenne, u potpunosti je ispražnjen od stanovnika, a Priolo je pozvala stanovnike u poplavljenom području da slijede upute gradonačelnika i općinskih vlasti te da utočište pronađu na gornjim katovima stambenih zgrada.

Guverner Bologne, Matteo Lepore, na društvenim mrežama je upozorio stanovnike da ne izlaze van i ne koriste automobile. Prema izvještajima, cijela Italija, od sjevera do juga, na udaru je oluja i obilnih kiša, a posebno Sicilija koja je prije toga pretrpjela višemjesečnu sušu.

Zbog obilnih kiša ceste u Cataniji su pretvorene u potoke i rijeke. Kiša ne prestaje padati ni u Venetu, Calabriji i Lombardiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije