Oluja Kirk poharala zapad Europe, jedna osoba poginula: Evo koje su države na udaru

0
Radiosarajevo.ba
Oluja Kirk poharala zapad Europe, jedna osoba poginula: Evo koje su države na udaru
Foto: Screenshot / X.com / Oluja Kirk

Uragan Kirk pogodio je zapadnu Europu tokom srijede, 9. oktobra, nosio stabla u Portugalu i Španiji, prije nego što je stigao i do Francuske gdje je najmanje jedna osoba i poginula.

Francuski lučni grad Sete na jugu zemlje bio je posebno na udaru oluje i jakog vjetra, gdje je jedan mornar amater poginuo nakon prevrtanja brodica, dok se drugi nalazi u bolnici u kritičnom stanju.

Kako javlja France 24, oko 64.000 građana na jugu Francuske ostalo je bez struje, dok je više cesta bilo poplavljeno. Resorni ministar Agnes Pannier-Runacher potvrdio je kako su sve službe na terenu, pozivajući građane da budu oprezni.

Poznato kada će se održati Lokalni izbori 2024 u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu

Poznato kada će se održati Lokalni izbori 2024 u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu

"Ovakve situacije bi se mogle ponavljati. Živimo u vremenu kada se klimatske promjene osjete i utječu na našu svakodnevicu", poručio je. Vlasti u Seine-et-Marne nedaleko od Pariza upalile su crveni alarm zbog poplava jer je kiša podigla razine vode u rijeci Gran Morin, pritoka Seine, koja teče kroz Pariz. Uz to, još je 29 tamošnjih općina upalilo narandžasti alarm

Portugalska uprava za civilnu zaštitu izvijestila je o više od 1.300 intervencija u noći s utorka na srijedu, a tri četvrtine odnosile su se na srušena stabla na sjeveru zemlje. Najteže je pogođen Porto u kojem je srušeno čak 400 stabala, a oštećeni su neki automobili, kao i željeznice. 

Što se tiče Španije, izdana su brojna upozorenja na sjeveru i sjeverozapadu zemlje, zbog vjetrova i do 140 km/h. Na sjeverozapadu zemlje neke su ceste bile i blokirane zbog odrona i srušenih stabala. Inače, Florida u SAD-u tokom noći je bila na udaru drugog uragana, Miltona, koji je odnio više života, i uzrokovao evakuaciju milijuna građana. 

Ono što je isprva bio uragan, a na kraju se pretvorio u oluju, stigao je u noći sa srijede na četvrtak i do Njemačke, navodi Fenix Magazin.

Vlasti i tokom jutra upozoravaju na jake pljuskove, a stručnjaci navode kako je situacija opasna "za život zbog plavljenja ulica i zgrada u blizini vode". Linija željeznice između Stuttgart-Vaihingena i Filderstadta zaustavljena je zbog oštećenja, a na prometnice na jugozapadu je palo i nekoliko stabala, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije