Puška AR 15 omiljena je kod masovnih ubica

Radiosarajevo.ba
Puška AR 15 omiljena je kod masovnih ubica
/ Foto: wiki
Masakr u Orlandu šokirao je svijet: 28-godišnji čuvar Omar Mateen pobio je u jednom noćnom klubu, u periodu od svega nekoliko minuta, 50 ljudi i ranio još toliko.

Mnogi postavljaju pitanje kako je pojedinac mogao napraviti takvo krvoproliće. Odgovor daje oružje je koristio Mateen.

Svjedoci govore da je Matten imao 9-milimetarski pištolj koji je, pretpostavlja se, zadužio na poslu kao čuvar, no pravu razornu moć pokazalo je njegovo drugo oružje korišteno u napadu.

To je jurišna automatska puška AR 15 koju američka firma Colt prodaje tamošnjoj vojsci. AR 15 je veoma lagan (3,8 kilograma) i tako koncipiran da može u kratkom vremenu ispaliti mnogo metaka s visokom preciznošću.

Kako se radi o dorađenoj verziji puške M16 (koja može ispaliti 950 metaka u minuti) postaje jasnija ubitačnost američke puške. Još nije poznato da li je Mateen mijenjao okvir, ali teoretski mogao je jednim punjenjem pobiti 50 ljudi.

Zbog svog ubitačnog dejstva puška AR 15 je već dugo vremena u središtu rasprava o pooštravanju kontrole oružja. Na papiru postoji zabrana prodaje puške civilima, no od 2004. godine dozvoljeno je njeno posjedovanje osobama koje imaju dozvolu za oružje.

U posljednjih 10 godina u SAD-u se desilo 14 masovnih pucnjava (masovnih ubistava s više od tri žrtve), a u 10 je za napad korištena puška AR 15.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije