Kazahstan / Svijet u šoku: Ljekari pustili bebu da umre - bilo im mrsko mijenjati papire

06. 10. 2019. u 07:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 80

Tek rođeni dječak, kojeg su, nakon poroda, proglasili mrtvorođenim odjednom se počeo pomjerati, ali su ga ljekari ostavili u mrtvačnici, gdje se smrznuo i preminuo, jer im je bilo "mrsko mijenjati papirologiju".

Zastrašujući slučaj iz Kazahstana šokirao je svijet, a dva starija ljekara optužena su za ubistvo. 

Dežurni ljekar Kuanysh Nysanbaev, kako tvrde tužitelji, odlučio je da se djetešce stavi u mrtvačnicu s preminulim osobama iako su vidjeli da je beba pomjerila nogice, što je bio znak da je živ. 

On i još uvijek neimenovani akušer u centru Atyrau sada su optuženi za ubistvo, a policajci su slučaj otkrili sasvim slučajno - prisluškivajući mobitel ljekara u nepovezanoj istrazi za korupciju. 

"Nakon rođenja, bebu su nemarno registrirali kao mrtvorođenu, a dijete je bilo još uvijek živo", kazao je šef antikorupcijske policije Shyngys Kabdula. "Nakon što su vidjeli da dijete daje znakove života, umjesto da su hitno reagirali, odlučili su da ne učine ništa, jer je dokumentacija već bila završena i ostavili su tek rođenog dječaka da umre."

Kuanysh Nysanbaev, ljekar koji je pustio bebu da umre - undefined

Foto: Daily Mail: Kuanysh Nysanbaev, ljekar koji je pustio bebu da umre

O slučaju je ljekar pričao putem mobitela i tako su policajci i otkrili horor u ovoj bolnici. 

Zgroženi čelnici vlade uputili su izvinjenje obitelji i majci djeteta, a doktori se nalaze u pritvoru.

Kako se doznaje, ljekar Nysanbaev je još optužen i za korupciju - podmićivao je zvaničnike da pokrije greške u poslu i da osigura luksuzne godišnje odmore...

NEMA KOMENTARA