Slučaj Khashoggi: Jedan od Saudijaca za kojim se traga smrtno stradao u udesu?

Radiosarajevo.ba
Slučaj Khashoggi: Jedan od Saudijaca za kojim se traga smrtno stradao u udesu?
Foto: Daily Mail / Albostani (lijevo) i Khashoggi

Jedan od 15 Saudijaca koji su stigli u Tursku na dan kad je nestao novinar Jamal Khashoggi ubijen je u saobraćajnoj nesreći u Rijadu, javljaju svjetski mediji.

Meshal Saad M. Albostani imenovan je kao član grupe za kojom traga turska policija kako bi ih ispitala o okolnostima Khashoggijevog  nestanka, čija je sudbina zvanično nepoznata otkako je ušao u Saudijski konzulat u Istanbulu prije dvije sedmice. Nezvanično - a, navodno postoji i sedmominutni audio snimak egzekucije - ubijen je nakon jezivog mučenja u Konzulatu.

Albostani, koji je poručnik Kraljevskih zračnih snaga Saudijske Arabije, umro je nakon "sumnjive" saobraćajne nesreće u Rijadu. Informaciju su objavile turske novine Yeni Safak, iste novine koje objavljuju detalje sa navodnog sedmominutnog snimka na kojem je zabilježena tortura i ubistvo.

Američka vlada i europski saveznici tražili su od Turske da im dostavi navodni snimak, a, u međuvremenu, objavljene su snimke s nadzornih kamera na kojima se vidi 15 Saudijaca koji ulaze u Konzulat u 9.55 sati ujutro istog dana kad je ušao i Kashoggi, u 13.14.

Turske novine Sabah objavile su snimke na kojima se vidi Albostani u grupi Saudijaca koji su doletjeli u Istanbul tog dana. U Istanbul su stigli privatnim letovima iz Rijada. Iste novine prikazale su i snimke na kojima se navodno vidi Maher Abdulaziz Mutreb, čovjek koji je često na putovanjima uz saudijskog princa Mohammeda bin Salmana. Mutreb se vidi kako se odjavljuje iz turskog hotela sa velikim koferom. Tursku je napustio u poslijepodnevnim satima 2. oktobra, istog dana kada je Khashoggi nestao.

Također, pored toga što je saudijski konzul već napustio Istanbul, iz Turske je otišao i tim saudijskih istražitelja koji su istraživali nestanak Khashoggija. Prethodno je i grupa turskih forenzičara završila svoju istragu u konzulatu, koja je trajala devet sati.

Reuters javlja da su američki i europski obavještajci došli do podataka koji, na prvu, potvrđuju izvještaje prema kojem su Khashoggija ubili nakon jezivog mučenja i drogiranja u Konzulatu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije