Slovenija se pridružila Južnoj Africi: Prva zemlja EU u tužbi protiv Izraela

4
Radiosarajevo.ba
Slovenija se pridružila Južnoj Africi: Prva zemlja EU u tužbi protiv Izraela
Foto: EPA - EFE / Tanja Fajon

Slovenija je odlučila da se zvanično pridruži postupku pred Međunarodnim sudom pravde (MSP), tražeći savjetodavno mišljenje o izraelskoj politici u Pojasu Gaze, Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali – zahtjevu koji prethodi južnoafričkim optužbama za genocid koje su predstavljene sudu prošle sedmice.

Generalna skupština UN je u decembru 2022. godine izglasala da traži od Međunarodnog suda pravde, glavnog organa UN, da izda savjetodavno mišljenje o tome da li je izraelska politika na ovim teritorijama prekršila međunarodno pravo, navodi Times of Israel.

Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon je prošle sedmice saopćila da je Slovenija odlučila da "aktivno učestvuje" u ovom postupku zbog aktuelnog sukoba u Gazi i situacije na Zapadnoj obali.

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Legenda jugoslovenskog fudbala kategoričan: 'Ja sam Predrag Pašić, ali nisam Srbin! Ja sam Bosanac!'

Sud će ispitati "izraelsko trajno kršenje prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje, od produžene okupacije, naseljavanja i aneksije palestinske teritorije okupirane od 1967. godine", kao i politiku u istočnom Jeruzalemu, i navodno "diskriminatorno zakonodavstvo".

Odluka Slovenije da učestvuje u prijedlogu dat će joj mogućnost da podnese pisani stav o pitanjima koja su pokrenuta zahtjevom Generalne skupštine UN.

Počinje suđenje u Haagu: Izrael optužen za genocid u Pojasu Gaze

Počinje suđenje u Haagu: Izrael optužen za genocid u Pojasu Gaze

"Riječ je o veoma širokom spektru navodnih kršenja koja su činjena u regionu decenijama i čije su užasne posljedice vidljive i danas", rekla je Tanja Fajon.

Rekla je da je "Slovenija dosljedno pozivala na dodatne sankcije Hamasu i nasilnim izraelskim naseljenicima na Zapadnoj obali, kao i na uspostavljanje trajnog primirja u Gazi, neograničen humanitarni pristup i rani početak mirovnog procesa za rješenje dvije države", dodala je.

Prvo ročište u ovom predmetu zakazano je za 19. februar.

Nekoliko drugih zemalja je već dostavilo pismene komentare na zahtjev Generalne skupštine UN, uključujući Jordan, Katar, Belize, Bangladeš, Indoneziju i Egipat.

Slovenija je prva europska država koja je to učinila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije