... / Slike užasa iz Salvadora: Uznemirujuće priče iz karantina

28. 05. 2020. u 22:58:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Uznemirujuće fotografije iz El Salvadora obišle su svijet, a javnost je uznemirena nakon slučaja nesretnog Carlosa Henriqueza Corteza koji je umro 22. aprila.

Cortez se vratio se u Salvador sa dvodnevnog poslovnog putovanja u Gvatemali. Ovaj 67-godišnji inženjer planirao je biti u kućnom karantinu, piše The Economist.

Znao je da vlada, radi kontrole širenja COVID-19, drži povratnike i putnike u „centrima za zadržavanje“. Stariji su bili izuzeti, ili je barem tako mislio Henríquez.

No, kada je došao na aerodrom, odmah je bio pritvoren.

Kako je prenio svojoj supruzi, u njegovom zatvorskom centru nije bilo toaletnog papira, niti prostora za socijalno distanciranje.Tu je dobio i groznicu. Vlasti su mu rekle da ne može dobiti COVID-19, jer nije zabilježen nijedan slučaj u Gvatemali. No, u bolnici je pozitivno testiran, a umro je 22. aprila. 

On je bio žrtva zatvaranja Salvadora, koje je jedno od najstrožih na svijetu.

U ovoj zemlji je od 6. aprila pritvoreno 2.394 Salvadoraca zbog kršenja karantina.  Suočili su se sa 30 dana zatvora.

Arhitekta mjera u Salvadoru je Nayib Bukele, 38-godišnji predsjednik zemlje. Tvrdi da je drakonsko zatvaranje jedini način da zaštiti Salvador od pandemije.

Njegovi kritičari optužuju ga da on koristi krizu kako bi uništio institucije koje su podržavale demokratiju od kraja 1992. godine i građanskog rata.

Također, on je naredio potpunu 24-satnu izolaciju zatvora nakon što je broj mrtvih tokom okršaja bandi u toj zemlji skočio na 22 dnevno.

Na fotografijama svjetskih agencija vide se zatvorenici koji, svi u istoj prostoriji, kleče tik jedan uz drugog, iako je u zemlji na snazi preporuka o socijalnom distanciranju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA