Škotska namjerava omogućiti ženama besplatne uloške i tampone

Radiosarajevo.ba
Škotska namjerava omogućiti ženama besplatne uloške i tampone
Foto: BBC / Ilustracija

Parlament u Škotskoj je u utorak, 25. februara, napravio značajan korak u cilju da ženama omogući besplatan pristup higijenskim proizvodima. Ovo je prva zemlja u svijetu koja je to uradila.

To podrazumijeva da tamponi i ulošci budu besplatno dostupni na javnim mjestima kao što su lokalni centri, omladinski klubovi i apoteke. Pretpostavlja se da će za to biti godišnje potrebno 24,1 milion funti ili više od 54 miliona i 450.000 maraka, navodi agencija Reuters.

Bravo za Englesku: Ulošci i tamponi besplatni za učenice i studentice!

Odluku je podržalo 112 parlamentaraca, a niti jedan nije bio protiv ili suzdržan. Oni će moći predložiti amandmane na zakon kojim bi trebalo biti omogućeno prethodno navedeno.

Tokom parlamentarne rasprave, zastupnica koja je predložila zakon Monika Lennon je ukazala na njegov značaj. Za nju je to pokazatelj "koliko Parlament ozbiljno shvata jednakost polova".

Parlamentarka Alison Johnstone je naglasila sljedeće:

"Zašto se u 2020. godini toaletni papir smatra potrebom, a drugi higijenski proizvodi ne? Biti novčano kažnjen zbog prirodnih, fizioloških karakteristika nije pravedno?"

Prije dvije godine, Škotska je bila prva država u svijetu koja je omogućila besplatne higijenske proizvode u školama i univerzitetima.

Reuters podjeća da se u Ujedinjenom Kraljevstvu ovi proizvodi trenutno oporezuju s pet posto. Britanska Vlada na čelu s Davidom Cameronom je namjeravala da prestane oporezivati tampone. U toj namjeri je bila spriječena pravilima Europske unije.

Vlada je najavila da će prestati oporezivati ove proizvode još 2016, ali se to još nije desilo, navodi agencija Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije