Skandalozne tvrdnje bivšeg Putinovog saradnika: Najavio raspad EU, pa spominjao i scenarij za BiH

25
Radiosarajevo.ba
Skandalozne tvrdnje bivšeg Putinovog saradnika: Najavio raspad EU, pa spominjao i scenarij za BiH
Foto: Kremlj / Dodik i Putin u Moskvi/Jedan od ranijih susreta

Kako Putinova Rusija sve više srlja u represivnu autokraciju, a implikacije rata s Ukrajinom postaju centralno mjesto njezine unutarnje i vanjske politike (prijetnje širenjem sukoba, plašenje nuklearnim ratom, rasprava o sukobu ruske i zapadne civilizacije), tako jačaju i razne teorije zavjera i populističkih analitičara koji govore o sveopćoj propasti dekadentnog i antiruskog Zapada.

No, u posljednjem skandaloznom istupu jednog od bivših saradnika Vladimira Putina spominje se i Bosna i Hercegovina.

Poruka je u skladu s tzv. "ruskom ofanzivom srpskog sveta protiv EU i NATO-a", o čemu je naš portal već pisao, baš kao što je to i uznemirujući snimak koji je grupa srpskih dobrovoljaca koji se bore za Rusiju na frontu u Ukrajini objavila na društvenim mrežama - prijete da će, nakon što "završe s NATO fašistima" u zemlji na koju je susjedna Rusija izvršila invaziju, "vratiti naše svetinje i ono što je naše". Više o tome možete pročitati OVDJE.

Premijer liga BiH: Sloga i Sarajevo igraju za Europu, Borac pod pritiskom pobjede

Premijer liga BiH: Sloga i Sarajevo igraju za Europu, Borac pod pritiskom pobjede

A, novu prijeteću strijelu odapeo je Mihail Hazin, analitičar ruske prorežimske medijske kuće Sputnjik, nekadašnji saradnik Vladimira Putina (radili su zajedno jedno vrijeme 90-ih u Jeljcinovoj administraciji, podsjeća Jutarnji) te član savjeta Međunarodnog euroazijskog pokreta, nevladine organizacije koja ima podružnice u 30-ak država i propagira proruske stavove ili, kako sami kažu, "konzervativnu revoluciju". On je u jednom svom intervjuu za bjelorusku agenciju Belsat najavio skoru propast Europske unije.

Smatra da će se to dogoditi za dvije do tri godine, a pogotovo će se ubrzati ako na vlast u SAD-u dođe Donald Trump. Hazin tvrdi da EU odbrambeno stoji loše, pogotovo jer će ju SAD ostaviti da se sama brani.

Prema Hazinovu mišljenju, Europa ima samo 350, najviše 400 hiljada vojnika koje može poslati na prvu crtu (misli, naravno, prema Rusiji) te će braniti liniju od Baltika do Alpa. Hazin nadalje fantazmagorično i tragikomično "rasuđuje" kao da je sve to samo po sebi jasno, ali bilo bi tužno da on ipak nije "mainstream" režimski analitičar i u Rusiji očito razmišljaju na ovakav način.

Srpski dobrovoljci s fronta u Ukrajini prijete NATO-u, spomenut i entitet RS

Srpski dobrovoljci s fronta u Ukrajini prijete NATO-u, spomenut i entitet RS

"A šta će u tom slučaju biti s Poljskom, Rumunijom i Bugarskom", pita se Hazin, ne uzimajući u obzir ni NATO, ni to da u EU živi pola milijarde ljudi te da je ekonomski deset puta jača od Rusije. Uvjeren je da će se u tom slučaju granice Europe vratiti na stanje 1945. godine.

Zanimljivo je i Hazinovo razmišljanje o Hrvatskoj. "Ne zaboravimo da Viktor Orbán stalno govori da je Mađarska uvijek imala izlaz na more i da je bila pomorska država." A da bi se to dogodilo, treba, prema Hazinovu mišljenju, "likvidirati Hrvatsku".

"Zamislimo tu situaciju da u trenutku raspada EU Mađarska i Srbija odluče da Hrvatsku treba likvidirati", kaže benevolentno Hazin i onda spominje i našu zemlju.

Srbija, kaže, ali ne objašnjava kako, uzima Bosnu i Hercegovinu, a "znamo da Hrvatska ima usku obalu i samo je nekoliko kilometara udaljena od bosanskih planina. Mađarska bi uzela sebi sjeverni dio Hrvatske s morem, a ostatak Srbija", lakonski zaključuje Hazin, napominjući kako Orbán stalno govori da mu "treba izlaz na more".

Uz to, Hazin navodi da su i zakarpatska Ukrajina i rumunjska Transilvanija Orbánove mete. No, uopće ne spominje kako bi se to "tehnički" dogodilo, osim što kaže da je to scenarij prilikom raspada EU za koji je siguran da će se dogoditi. Pa tako Hazin navodi da uskoro slijedi i "nova Jalta" koja će prekrojiti Europu jer je preraspodjela, prema njegovu mišljenju, već počela. Iako kaže da ne zna ko bi sudjelovao na toj konferenciji, smatra "da je ona realnost".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije