Srpski dobrovoljci s fronta u Ukrajini prijete NATO-u, spomenut i entitet RS

29
Radiosarajevo.ba
Srpski dobrovoljci s fronta u Ukrajini prijete NATO-u, spomenut i entitet RS
Foto: Prtscr/Twitter / Premski medvjedi prijete Balkanu

Grupa srpskih dobrovoljaca koji se bore za Rusiju na frontu u Ukrajini objavila je na društvenim mrežama snimak u kojem su uputili prijetnje da će, nakon što "završe s NATO fašistima" u zemlji na koju je susjedna Rusija izvršila invaziju, "vratiti naše svetinje i ono što je naše".

"Premski medved"

Pripadnici grupe koja se naziva "Premski medvedi" snimljeni su maskirani i naoružani, a spomenuli su i bh. entitet Republika srpska.

"Pozdrav od 'Srpskih dobrovoljaca'. Pozdravljamo naš narod, narod Kosova, narod Republike srpske. 'Premski medvedi' vam lično obećavaju, baš ovdje, da čim ovo završimo s NATO fašistima, doći ćemo tamo da se vratimo u naše svetinje i vratimo ono što je naše", kažu na snimku do kojeg je došao The Geopost.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Spomenuli su i narod i djecu Kosova iz redova srpske zajednice.

"Pozdravljamo narod i djecu iz Zvečana, iz Gračanice i iz svih naših srpskih svetinja. Mi smo uz vas i sa nama morate biti sigurni. Slava Bogu, slava Majci Rusiji do pobjede."

"Grupe koje podržava Srbija nastavile su da ugrožavaju sigurnost Republike Kosovo. Grupa srpskih nacionalista, takozvani Premski medvedi, u otvorenoj prijetnji, nazivajući NATO trupe fašističkim, pokazala je hegemonističke namjere", zaključuje The Geopost, web-stranica koja se, kako navode, nastoji suprotstaviti dezinformacijama i propagandi na Zapadnom Balkanu.

Upozorenje američkih obavještajaca

U godišnjoj procjeni Obavještajne zajednice SAD-a o prijetnjama u svijetu, koju je objavila Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe SAD-a (ODNI), piše da će se "Zapadni Balkan vjerovatno suočiti sa povećanim rizikom lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine".

Kako je ranije javio Al Jazeerin novinar iz Washingtona Ivica Puljić, u američkom izvještaju stoji da će "nacionalistički čelnici vjerovatno pogoršati napetost zbog svoje političke prednosti i vanjskih aktera", koji bi, kako se navodi, "mogli pokušali iskoristiti etničke razlike da povećaju ili zaštite svoj regionalni uticaj i spriječe sve veću integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (29)

/ Povezano

/ Najnovije