Ambasada SAD: Procjena prijetnji bila je jasna - 'Dodik želi osigurati de facto otcjepljenje RS'

16
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD: Procjena prijetnji bila je jasna - 'Dodik želi osigurati de facto otcjepljenje RS'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Američka obavještajna zajednica je objavila svoj izvještaj o mogućim prijetnjama u svijetu, a jedan pasus osiguran je za situaciju na Balkanu.

Posebnu su pažnju skrenuli na Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS i lidera SNSD-a. Sukob unutar Bosne i Hercegovine naveden je kao jedna od većih prijetnji miru u Europi. 

Izvještaj je komentarisala i Američka ambasada u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Godišnja procjena prijetnji američke obavještajne zajednice, javni dokument koji svake godine priprema Ured direktora Nacionalne obavještajne službe, odražava kolektivne uvide obavještajne zajednice SAD-a i usredotočuje se na najizravnije i najozbiljnije prijetnje Sjedinjenim Državama prvenstveno tokom nadolazećih godina.

Jedna kategorija prijetnji su potencijalna unutardržavna previranja.

Godišnja procjena prijetnji za Balkan i Bosnu i Hercegovinu bila je jasna i direktna: "Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao međunarodni nadzor u Bosni i osigurao de facto otcjepljenje svoje RS.

Njegov postupak mogao bi potaknuti čelnike bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete za zaštitu svojih interesa i moguće dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne snage"", naveli su u objavi na platformi X.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije