Nove američke sankcije za zvaničnike iz entiteta RS: Evo ko je sada završio na 'crnoj listi'

15
Radiosarajevo.ba
Nove američke sankcije za zvaničnike iz entiteta RS: Evo ko je sada završio na 'crnoj listi'
Foto: Ambasada SAD-a u BiH / Michael Murphy

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini je danas, 13. marta, saopštila da su još tri osobe iz manjeg bh. entiteta RS dobile sankcije.

Kako stoji u objavi Ambasade SAD u BiH, sankcije su dobili Srebrenka Golić, Branislav Okuka i Jelena Pajić Baštinac. 

"Ove osobe su oprinijele nastojanjima pojedinca pod blokadom (SDN) i predsjednika RS Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine organizacijom i provedbom ceremonije obilježavanja 'dana RS' 9. januara 2024. godine što je u Bosni i Hercegovini proglašeno neustavnim djelovanjem. Ovi pojedinci pomogli su Dodikova nastojanja da podriva Daytonski mirovni sporazum i ovlasti Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika", piše između ostalog u saopštenju Američke ambasade. 

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

In memoriam: Našeg komorata Asima Šehanovića pozdravljamo posljednjim rudarskim 'Sretno!'

"Vlada RS je 8., 9. i 10. januara 2024. organizovala proslave 'dana RS' kršeći prethodne odluke Ustavnog suda BiH po kojima je obilježavanje tog praznika 9. januara neustavno, jer kao prioritet postavlja 'religijsko nasljeđe, tradiciju i običaje samo srpskog naroda' čime se krši ustavna obaveza nediskriminacije.

Visoki predstavnik rekao je da obilježavanje 9. januara kao 'dana RS' predstavlja 'jasan i direktan propust u provođenju konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda BiH'.

Napomenuo je da takvo nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH", kažu iz Ambasade SAD. 

Ostatak saopštenja možete pročitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije