Kim Jong Un želi unaprijediti odnose s Južnom Korejom

Radiosarajevo.ba
Kim Jong Un želi unaprijediti odnose s Južnom Korejom
Foto: EPA / Kim Jong-un i Chung Eui-yong
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izjavio je u utorak, prilikom posjete delegacije Južne Koreje, kako ima "čvrstu volju da snažno unaprijedi" veze između dvije zemlje i da "napiše novu historiju ponovnog nacionalnog ujedinjenja".

"Kada je od posebnog predstavnika južne strane čuo za namjeru predsjednika Moon Jae-ina za summitom, razmijenili su stajališta i postigli zadovoljavajući sporazum", objavila je KCNA nakon sastanka koji je održan u ponedjeljak, ne iznoseći detalje o kakvom je dogovoru riječ.

Agencija dodaje kako je Kim Jong Un dao važne upute kako bi se poduzeli konkretni koraci koji će dovesti do ublažavanja vojne napetosti na Korejskom poluotoku i otvoriti dijalog i suradnju.
Kim Jong-un i Chung Eui-yong - undefined

EPA / Chung Eui-yong i Kim Jong-un

Desetak članova južnokorejske delegacije na čelu sa šefom Ureda za nacionalnu sigurnost Chung Eui-yongom posjetili su Sjevernu Koreju u nadi da će potaknuti međusobni dijalog između Sjeverne Koreje i SAD-a, koje su u  posljednje vrijeme pojačale napetost u regiji, prije svega zbog razmjene uvreda između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong Una.

Sjeverna Koreja razvija nuklearno oružje sposobno da dopre do SAD-a, a obje strane tvrde kako žele diplomatsko rješenje.

Južnokorejska delegacija susrelo se s Kim Jong Unom, njegovom sestrom Kim Yo Jong, te suprugom Kim Jong Una i drugim dužnosnicima u ponedjeljak, potvrdila je glasnogovornica predsjednika Južne Koreje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije