Sjeverna Koreja / Kim Jong Un pozvao južnokorejskog predsjednika na sastanak

10. 02. 2018. u 09:53:00 AA

Shares: 5

Iz ureda južnokorejskog predsjednika objavili su da je Kim Jong Un, lider Sjeverne Koreje, pozvao Moon Jae-ina, predsjednika Južne Koreje, da se sastanu na sjevernom dijelu Korejskog poluostrva.

Kim Eui-kyeom, portparol predsjednika Jae-ina, u subotu je kazao da je Jong Unova sestra  Kim Yo Jong usmeno prenijela poziv tokom radnog ručka u predsjedničkoj palati u Seulu. Dodao je da je Jae-in odgovorio da sjever i jug trebaju nastaviti raditi na pripremi uslova kako bi se sastanak i održao.

Južnokorejski predsjednik je pozvao i da se što prije obnovi dijalog između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država. Eui-kyeom je na kraju istakao da je Yo Jong u Južnu Koreju došla kao zvanična izaslanica sjevernokorejskog lidera.

Yo Jong je prva osoba iz vladajuće sjevernokorejske porodice koja je posjetila Južnu Koreju nakon korejskog rata od 1950. do 1953. godine. U sjevernokorejskoj delegaciji koja je stigla na Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu je i Kim Yong Nam, predsjednik Vrhovne narodne skupštine Sjeverne Koreje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA