Kim Jong Un pozdravlja uspostavu "klime povjerenja i dijaloga"

Radiosarajevo.ba
Kim Jong Un pozdravlja uspostavu "klime povjerenja i dijaloga"
Foto: EPA / Kim Yo-jong i Kim Jong-un

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozdravio je napore na uspostavi "klime povjerenja i dijaloga" između dviju Koreja nakon što je razgovarao s predstavnicima izaslanstva Sjeverne Koreje, koje se vratilo iz trodnevne posjete Južnoj Koreji, gdje je prisustvovala otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, objavila je u utorak sjevernokorejska državna agencija, a prenijela južnokorejska novinska agencija Yonhap.

"Važno je nastaviti s dobrim rezultatima daljnjim oživljavanjem klime pomirenja i dijaloga, koju je stvorila snažna želja i zajednička volja Sjeverne i Južne Koreje, a zamah joj dale Zimske olimpijske igre", citirala je Kimove riječi upućene sjevernokorejskoj delegaciji Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Izaslanstvo je bilo formalno predvođeno Kimom Yong Namom, predsjednikom Predsjedništva Sjevernokorejske skupštine, no stvarnu vodeću ulogu imala je moćna Kimova sestra Kim Yo Jong, koja je proslijedila poziv svoga brata južnokorejskom predsjedniku Moon Jae Inu da posjeti Sjevernu Koreju.

Kim Yo Jong je detaljno izvijestila sjevernokorejskog vođu o svom susretu s Moonom, kao i o potezima američke strane, navodi KCNA u saopćenju, govoreći o njezinim kratkim susretima s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, koji je prošle sedmcie također posjetio Južnu Koreju.

Nakon prošlogodišnje eskalacije napetosti zbog sjevernokorejskih testiranja balističkih raketa, vodstva dviju Koreja povukla su u povodu Zimskih olimpijskih igara niz poteza koji su omogućili otopljavanje odnosa na korejskom poluotoku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije