Sjeverni tok 1 i 2: Strah u Europi zbog misterioznih oštećenja na ruskim gasovodima

1
Radiosarajevo.ba
Sjeverni tok 1 i 2: Strah u Europi zbog misterioznih oštećenja na ruskim gasovodima
Foto: EPA / Ilustracija

Europske države istražuju misteriozna oštećenja na tri kraka gasovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. Uzrok oštećenja je nepoznat, ali zvaničnici nisu odbacili mogućnost sabotaže.

Kompanija koja upravlja Sjevernim tokom 1 kaže da su podvodne cijevi istovremeno oštećene u jednom danu. Oba gasovoda su u centru energetske borbe Moskve i Europe. Bez obzira na uzrok oštećenja, neće biti problema u dotoku energenta, jer nijedan od gasovoda nije operativan.

Kompanija koja kontrolira Sjeverni tok 2 podnijela zahtjev za bankrotom

Kompanija koja kontrolira Sjeverni tok 2 podnijela zahtjev za bankrotom

Prethodno je Europska unija optužila Rusiju da koristi restrikcije gasa kako bi ucjenjivala Europu, ali Moskva odbacuje optužbe. Rusija ističe da je sankcije sprečavaju da na adekvatan način održava energetsku infrastrukturu.

U njemačkim medijima pojavili su se izvještaji u kojima se navodi da vlasti ne isključuju mogućnost potencijalnog napada na podvodnu gasnu mrežu. Vjerodostojnost ovakvih tvrdnji nemoguće je utvrditi u ovom trenutku.

Mete Frederiksen, danska premijerka, kaže da je još rano za bilo kakve zaključke, ali da je teško zamisliti da su višestruki kvarovi čista slučajnost.

Dmitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, ruskog predsednika kaže da je 'veoma zabrinut' zbog čitave situacije i ne isključuje mogućnost sabotaže.

Gasovod Sjeverni tok 1, sa dva paralelna kraka, prostire se u dužini od 1.200 kilometara ispod površine Baltičkog mora, od ruske obale nadomak Sankt Peterburga do sjeveroistočne Njemačke. Otvoren je 2011. i maksimalni kapacitet ovog gasovoda je 170 miliona kubnih metara gasa, koji se šalje iz Rusije za Njemačku.

Međutim, Moskva je potpuno obustavila isporuku gasa Europi preko Sjevernog toka 1 u augustu zbog neophodnih popravki.

Plinovod Sjeverni tok 1 od danas van pogona: Njemačka strahuje od potpunog zatvaranja

Plinovod Sjeverni tok 1 od danas van pogona: Njemačka strahuje od potpunog zatvaranja

Sjeverni tok 2 proteže se paralelno sa prvim gasovodom i on je u ruskom vlasništvu. Izgrađen je u septembru 2021, ali nije pušten u radjer je Njemačka odbila da ga odobri. Projekat je u potpunosti zaustavljen samo nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Iako nisu u funkciji, sadrže gas.

Uzroke kvarova ispituju njemačke, danske i švedske vlasti.

Danska energetska uprava (DEA) kaže da curi puno plina te da je rupa na Sjevernom toku 2 velika.

Čelnik ove danske organizacije kaže da će se curenje plina nastaviti još nekoliko dana, a možda čak i sedam dana. Kaže da velika količina mjehurića na površini pokazuje da je rupa u cijevi jako velika. 

Danska vojska objavila je snimku iz helikoptera koja pokazuje mjehuriće na površini mora koji nastaju zbog curenja plina. Mrlja je široka više stotina metara.

Operateri Sjevernog toka 2 upozorili su na nagli pad pritiska u gasovodu 26. septembra. Danske vlasti upozorile su kapetane brodova da izbegavaju vode oko ostrva Bornholm u Baltičkom moru. Slično upozorenje, nekoliko sati kasnije izdala je i švedska pomorska uprava.

Iz kompanije Nord Strim AG, koja upravlja Sjevernom tokom 1, kažu da je nemoguće procijeniti koliko vremena je potrebno da se popravi gasna transportna infrastruktura.

Cijene energenata drastično su porasle otkako je Moskva napala Ukrajinu. Sve oskudnije zalihe dodatno bi mogle da utiču na porast troškova. Domaćinstva u EU strahuju da ove zime neće moći da pokriju troškove grijanja. Poljska pokušava da smanji energetsku zavisnost od Rusije, nekada glavnog europskog snabdjevača, piše BBC.

Na sjeverozapadu Poljske nedavno je svečano otvoren novi baltički gasovod.

Pristup norveškom gasu imat će bi države poput Slovačke, Češke i Poljske, čime se bi se smanjila potreba za energentima iz Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije