Neočekivano: Američki Senat nije prihvatio sankcije za Sjeverni tok 2

3
Radiosarajevo.ba
Neočekivano: Američki Senat nije prihvatio sankcije za Sjeverni tok 2
Framestock / Ilustracija

Zakonski nacrt o uvođenju sankcija kompanijama koje sudjeluju u izgradnji plinovoda Sjevernog toka 2, koji povezuje Rusiju i Njemačku, a Sjedinjene Američke  Države mu se protive, nije prošao u američkom Senatu.

Sporni plinovod već godinama dijeli zapadne zemlje pošto je SAD ocijenio da će povećati energetsku ovisnost Europe o Moskvi. Tekst koji su u Senatu predložili republikanci predviđa sankcije za sve subjekte koji sudjeluju u planiranju, izgradnji i korištenju tog podmorskog plinovoda dugog 1230 km, piše Hina.

Nekolicina demokrata glasala je kao i njihovi konzervativni kolege, ali za prihvatanje nacrta trebalo je 60 senatorskih glasova. Teksaški senator Ted Cruz, predlagatelj zakonskog nacrta, izrazio je žaljenje zbog toga što tekst nije prošao.

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Galić poručio da ne treba nasjedati na dezinformacije o pozivu na naoružavanje

Rezultat je bio 55 za i 44 protiv zakona. Glasanje je trajalo skoro sedam sati dok je lider većine Chuck Schumer razmatrao opcije o zakonu o glasačkim pravima.

"Samo brzo uvođenje sankcija može promijeniti Putinovo razmišljanje, spriječiti ukrajinsku invaziju i otkloniti egzistencijalnu prijetnju kakva je Sjeverni tok 2", istaknuo Cruz u saopćenju nakon glasanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije