Sirijska armija na korak do zauzimanja cijelog jugozapada

Fena
Sirijska armija na korak do zauzimanja cijelog jugozapada
Snage sirijske armije na korak su do zauzimanja posljednjeg dijela jugozapada zemlje koji je bio u rukama pobunjenika, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava u ponedjeljak.

U napredovanju vladinih snaga samo tri sela nisu zauzeta, a koja su pod kontrolom frakcije povezane sa tzv. Islamskom državom.

Ranije u julu, sirijske vladine snage i njihovi saveznici, potpomognuti ruskim zračnim napadima, proširili su ofanzivu na jugozapad, gdje su napravili značajan napredak.

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad nastoji povratiti cijeli jugozapad zemlje pod vladinu kontrolu u ofanzivi koja je započela prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

Assad se od početka sedmogodišnjeg rata, u kojem je poginulo oko pola miliona ljudi, nalazi trenutno u najjačem položaju.

Uspješan napad na jugozapadu ostavilo bi pobunjenike, koji su pokušali srušiti Assada, u zatvorenom 'džepu' teritorija na sjeverozapadu zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije