Singapur pogubio prvu ženu nakon 19 godina

0
Hina
Singapur pogubio prvu ženu nakon 19 godina

Vlasti u Singapuru pogubile su Saridewi Djamani, koja je osuđena na smrt zbog trgovine droge i prva je žena koja je pogubljena u toj zemlji nakon 19 godina.

Centralni biro za narkotike saopćio je da je Djamani 2018. godine osuđena na smrt zbog posjedovanja oko 31 grama čistog heroina, poznatog i kao “diamorfin“.

U saopćenju se navodi da je količina koju je posjedovala Djamani bila "više nego dovoljna za snabdijevanje oko 370 ovisnika za sedmicu".

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Njeno pogubljenje izvršeno je dva dana nakon pogubljenja Singapurca Mohammeda Aziza Hussaina koji je takoer osuđen zbog krijumčarenja blizu 50 grama heroina.

Djamani je postala prva zatvorenica koja je pogubljena u Singapuru u posljednjih 19 godina.

Prema singapurskom zakonu, osuđenicima za krijumčarenje više od 500 grama marihuane ili više od 15 grama heroina prijeti smrtna kazna.

Uprkos pozivima grupa za ljudska prava, međunarodnih aktivista i Ujedinjenih nacija (UN) da ukinu smrtnu kaznu za krijumčarenje droge, singapurske vlasti insistiraju da je smrtna kazna “učinkovita“ u suzbijanju ponude i potražnje za drogom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije