Singapur objesio muškarca zbog - kilograma marihuane

0
Radiosarajevo.ba
Singapur objesio muškarca zbog - kilograma marihuane
Foto: Twitter / Tangaraju Suppiah

Singapur je objesio zatvorenika zbog "učestvovanja u zavjeri" za krijumčarenje jednog kilograma kanabisa.

Vlasti su ignorirale međunarodne proteste te istupe kritičara koji su tvrdili da okrivljenik nije imao puni pristup advokatu i prevoditelju. Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozivao je Singapur da "hitno preispita" vješanje.

Tangaraju Suppiah (46) osuđen je na smrt 2018. nakon što je sudija utvrdio da je on vlasnik telefonskog broja koji se koristio za koordinaciju pokušaja trgovine kanabisom. Iz singapurske zatvorske službe su AFP-u potvrdili kako je pogubljen u srijedu u zatvorskom kompleksu Changi, prenosi Guardian.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Kritičari su navodili brojne zabrinutosti u vezi s postupanjem u njegovom slučaju. Tvrdili su da ga je policija ispitivala bez pravnog savjetnika. Dodatno, govorili su kako je Suppiaha, govornika tamilskog, policija ispitivala na engleskom bez da mu je omogućen prevoditelj.

Suppiah se sam zastupao na sudu nakon što je u novembru prošle godine podnio zahtjev za reviziju svog slučaja nakon neuspješne žalbe. Aktivisti kažu da je on samo jedan od sve većeg broja osuđenika na smrt koji se samostalno brane zbog poteškoća u pristupu advokatima.

Porodica pogubljenog zatvorenika je u utorak navečer snimila videoapel u kojem traži od javnosti da nastavi pozivati singapursku predsjednicu Halimah Yacob da zaustavi smaknuće. Nećakinja pogubljenog muškarca je najavila kako neće gubiti nadu do posljednjeg trenutka.

"Ubit će ga u šest ujutro, a mi ćemo zadržati nadu do 5.55 ujutro. Moj ujak je jako dobar čovjek, nije imao obrazovanje ni novac, ali je jako puno radio da bi se brinuo o nama", naglasila je.

Phil Robertson iz Human Rights Watcha nazvao je pogubljenje nečuvenim.

"Konstantna primjena smrtne kazne za posjedovanje droge u Singapuru je kršenje ljudskih prava zbog kojeg se veliki dio svijeta užasava i pita se je li slika modernog, civiliziranog Singapura samo fatamorgana", rekao je Robertson. Singapurska vlada tvrdi da je smrtna kazna učinkovito sredstvo odvraćanja od kriminala povezanog s drogom i da ima široku podršku javnosti.

Prošle godine Singapur je pogubio 11 osoba zbog slučajeva povezanih s drogom, uključujući Nagaenthrana Dharmalingama, Malezijca s poteškoćama u učenju čiji je slučaj izazvao globalno negodovanje, kao i rijetke proteste u Singapuru.

Ujedinjeni narodi tvrde da se smrtna kazna nije pokazala učinkovitim sredstvom odvraćanja na globalnoj razini i da je nekompatibilna s međunarodnim zakonom o ljudskim pravima, koji dopušta smrtnu kaznu samo za najteže zločine.

"Smrtna se kazna još uvijek koristi u malom broju zemalja, uglavnom zbog mita da se njome sprječava kriminal", saopćio je Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije