Simptomi dugotrajnog COVID-a nestaju kod nekih osoba koje su primile vakcinu

2
Radiosarajevo.ba
Simptomi dugotrajnog COVID-a nestaju kod nekih osoba koje su primile vakcinu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Vakcinacija u Sarajevu

Žena koja je imala dugotrajni COVID rekla je da su njeni simptomi nestali 36 sati nakon dobivanja druge doze cjepiva protiv COVID-19, navodi The Washington Post.

Arianna Eisenberg (34) rekla je da je osam mjeseci nakon što se razboljela od COVID-a i dalje osjećala bolove u mišićima, nesanicu, umor i tzv. "moždanu maglu". Ti su simptomi tipični za ono što je postalo poznato kao "dugotrajni COVID".

No, 36 sati nakon primanja druge doze cjepiva protiv COVID-a, njeni simptomi su nestali.

Njena priča jedna je od nekoliko koje opisuju sličan učinak vakcine. Philadelphia Inquirer i Huffington Post također su izvijestili o ljudima kod kojih su se dugotrajni simptomi COVID-a povukli nakon cijepljenja.

Daniel Griffith, kliničar za infektivne bolesti i istraživač s Univerziteta Columbia, rekao je još 2. marta za The Verge da je otprilike trećina njegovih pacijenata s dugim COVID-om izvijestila da se osjeća bolje nakon cjepiva.

Također, Gez Medinger, naučni novinar koji izvještava o dugom COVID-u, proveo je istraživanje među 473 osobe s ocim simptomima - također, oko trećina njih je izgubila simptome nakon cijepljenja.

Jedna mala studija s britanskog univerzitetu u Bristolu (koja nije stručno ocijenjena, op.pr.), analizirala je davanje cjepiva osobama s dugim COVID-om, prema izvještaju Washington Posta.

Naučnici su dali cjepivo osobama - njih 44 - koje imaju dugi COVID i uporedili njihovu reakciju s grupom onih koji nisu dobili cjepivo, a imaju te simptome. Izvijestili su da su oni koji su primili vakcine imali "malo opće poboljšanje u simptomima dugog COVID-a". Autori su poručili da bi se to moglo svesti i na placebo efekt.

Tako da je ovo, još uvijek, jedan u nizu zagonetnih izvještaja koji okružuju dugi COVID.

Kako je izvijestila Insiderova Aria Bendix, naučnici također ne mogu objasniti zašto su većina onih koji imaju dugi COVID žene; pojedini među njima smatraju da bi to moglo biti zato što žene imaju tendenciju jačeg imunološkog odgovora od muškaraca.

U SAD-u se već i otvaraju klinike za oporavak za pacijente s dugotrajnim COVID-om, izvijestila je Insiderina Sophia Ankel, ali ovo stanje još uvijek ne razumijemo dovoljno.

Također, Kongres je američkim nacionalnim zdravstvenim institutima dao više od milijardu američkih dolara za istragu dugog COVID-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije